Berlusconi, în faţa alegerilor anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Berlusconi, în faţa alegerilor anticipate
Berlusconi, în faţa alegerilor anticipate

Curtea Constituţională se va pronunţa, în aceste zile, asupra Legii Alfano, prin care premierul italian a dobândit imunitatea penală. De sentinţa celor 15 magistraţi ai Curţii depinde deblocarea unor dosare judiciare ce-l vizează pe „Il Cavaliere”.

Imunitatea de care beneficiază şeful Cabinetului de la Roma a fost dobândită în urma adoptării Legii Alfano, la 22 iulie 2008, după numai şase săptămâni de la revenirea sa la putere.

Citiţi şi:



Propusă de ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, aceasta suspendă orice procedură judiciară ce-i vizează pe preşedinte, prim-ministru, preşedintele Senatului şi pe cel al Camerei Deputaţilor. Dacă cei 15 magistraţi vor considera că legea nu este constituţională, atunci vor fi deblocate toate acţiunile în instanţă îndreptate împotriva lui Silvio Berlusconi.

Perspectiva îl nelinişteşte pe „Il Cavaliere”, care s-a aflat în boxa acuzaţilor la procesul în care este suspectat că i-ar fi plătit 600.000 de euro fostului său avocat britanic David Mills, în schimbul unor mărturii false. De la intrarea sa în politică acum 15 ani, actualul prim-ministru italian a fost confruntat cu 26 de procese civile şi penale. Dintre acestea, doar patru mai sunt pe rol.

„Pentru Berlusconi, de data aceasta, a început numărătoarea inversă. Dacă, prin decizia sa, Curtea va abroga Legea Alfano, scena politică se va destabiliza, iar imaginea premierului, şi aşa şifonată în ultima perioadă, se va deteriora şi mai mult”, susţine politologul francez Marc Lazar, care urmăreşte îndeaproape viaţa politică din Peninsulă.

Pe termen scurt, însă, „Il Cavaliere” nu ar fi ameninţat, întrucât dispune de o confortabilă majoritate parlamentară datorită alianţei sale cu formaţiunea de extremă dreapta Liga Nordului, mai susţine specialistul francez. „În prezent, opoziţia, mai ales Partidul Democrat, este mai slabă ca niciodată, iar cota Ligii rămâne ridicată”, adaugă Lazar.

Toate scenariile sunt posibile

Nu toţi analiştii împărtăşesc însă opinia acestuia. În cazul în care Curtea Constituţională recuză Legea Alfano, atunci Italia se poate confrunta cu demisia actualului Executiv, instalarea unuia de tranziţie şi cu dizolvarea Parlamentului.
Presa italiană agită scenariul alegerilor anticipate (Umberto Bossi declarând că partidul său este pregătit pentru o astfel de alternativă) şi susţine că actualul

Cabinet ar fi elaborat deja un proiect de decret care să-i redea imunitatea lui Silvio Berlusconi. „Premierului nu-i surâde însă ideea anticipatelor, dorind să recurgă la acest scenariu doar ca soluţie extremă”, notează cotidianul „La Repubblica”.

Iritat de dezvăluirile stânjenitoare din ultima perioadă referitoare la viaţa sa privată agitată, tracasat de justiţie, aflat în plin război cu presa din Italia, dar şi cu cea interrnaţională (pe care o acuză de „complot politic” la adresa lui), Berlusconi pare să se descurajeze uneori, mai scrie şi „La Stampa”.

 „Îmi vine câteodată să plec în străinătate, dar nu voi renunţa niciodată, îmi voi duce până la capăt mandatul de cinci ani”, a mărturisit el duminica trecută.  

Nemulţumire generală

Numărul italienilor care nu mai agreează politica dusă de actualul Cabinet de la Roma creşte de la o zi la alta. Ei nu fac parte din opoziţie, pe care o acuză că nu a profitat de acest context agitat pentru a-şi îmbunătăţi imaginea şi a cere demisia premierului.

Acuzaţii grave şi daune pe măsură

Premierul italian poartă o parte din responsabilitate în cazul de corupţie care a afectat, în anii  ’90, preluarea editurii Mondadori, a stabilit justiţia italiană la sfârşitul săptămânii trecute. Astfel, trustul „Fininvest”, deţinut de „Il Cavaliere”, este obligat să plătească o despăgubire de 750 de milioane de euro grupului CIR, al omului de afaceri Carlo de Benedetti, un rival în afaceri al premierului italian.

În 2007, justiţia a condamnat definitiv pentru corupţie mai mulţi avocaţi şi un judecător, stabilind că sentinţa din 1991, favorabilă lui Berlusconi pentru preluarea editurii Mondadori, „a fost cumpărată”. Avocaţii „Fininvest” au anunţat că vor face recurs pentru a bloca plata despăgubirii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite