Necazuri bancare pentru Silvio Berlusconi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele premierului italian apare în investigaţiile Procuraturii din Milano referitoare la banca elveţiană Arner, acuzată de spălare de bani. La filiala italiană a băncii elveţiene Arner, şeful Cabinetului de la Roma şi doi dintre copiii săi au conturi în valoare de 60 de milioane de euro.

Un documentar difuzat recent de postul de televiziune Rai3 a dezvăluit că prim-ministrul miliardar al Italiei şi apropiaţi ai acestuia sunt principalii clienţi ai unei bănci care se află sub investigaţie pentru spălare de bani.

Folosirea de către Berlusconi a filialei din Milano a băncii elveţiene Arner (căreia presa italiană îi mai spune şi „banca-butic“) a fost dezvăluită în dosare din justiţie anterioare, care implicau imperiul financiar Fininvest al lui „Il Cavaliere“.

Documentarul a fost citat şi de publicaţia „Financial Times“, care arată că fiul cel mare al premierului italian, Piersilvio, totodată preşedintele grupului Mediaset (care aparţine tot familiei Berlusconi), şi sora sa, Marina, au la banca Arner un cont de cel puţin 50 de milioane de euro.

Silvio Berlusconi, la rândul său, deţine „contul numărul 1“ în valoare de 10 milioane de euro. Banca a fost fondată în 1994 de Paolo Del Bue, un asociat în afaceri al premierului. Prin măsurile de amnistie fiscală luate de acesta din urmă în timpul mandatului 2001-2005, circa 78 de miliarde de euro (bani reîntorşi în Italia din bănci străine) au fost „spălate“, un rol important revenind şi băncii Arner.

„Financial Times“ susţine că prin această bancă ar fi tranzitat şi cei 600.000 de dolari pentru care avocatul britanic David Mills a fost condamnat pentru corupţie într-un proces în care corupătorul este chiar premierul italian.

Legături primejdioase

În timpul audierilor, avocatul s-a referit de mai multe ori la Paolo Del Bue, susţinând că acesta deţine controlul asupra a două firme (Century One şi Universal One), off shore-uri ce ar avea legătură cu grupul Mediaset al familiei Berlusconi.

Opoziţia atacă

Partidul Democrat (de opoziţie) a cerut ca Guvernul să clarifice de urgenţă faptele prezentate de Rai3 referitoare la raporturile dintre familia Berlusconi şi filiala italiană a băncii Arner.

Planuri de răpire

Cosa Nostra intenţiona să-l răpească pe Silvio Berlusconi în anii ’70, dar a abandonat planul deoarece acesta l-a angajat pe unul dintre cei mai temuţi mafioţi pentru a-l apăra, a declarat acum două zile un fost membru al Mafiei.

Gaspare Mutolo, 69 de ani, susţine că, la vremea respectivă, i s-a ordonat să-l răpească pe actualul premier italian, care atunci era un prosper om de afaceri. Acesta luase deja măsuri pentru a se proteja, angajându-l pe un anume Vittorio Mangano (membru al unui clan mafiot sicilian, specializat în trafic de droguri) ca gardă de corp.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite