Cine va dărâma din nou - simbolic - Zidul Berlinului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine va dărâma din nou - simbolic - Zidul Berlinului?
Cine va dărâma din nou - simbolic - Zidul Berlinului?

Lech Walesa, şeful istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, a anunţat, miercuri, că va răsturna prima piesă a dominoului replică a Zidului Berlinului în timpul ceremoniei de deschidere a festivităţilor organizate cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului în 9 noiembrie, în capitala Germaniei.

Totuşi, potrivit programului anunţat al ceremoniei, comunicat presei de Guvernul german, persoana desemnată să facă acest gest este fostul conducător sovietic Mihail Gorbaciov. Programul, datat 3 noiembrie, poate suferi încă modificări, avertizase la timpul respectiv serviciul de presă guvernamental.

Mii de piese de domino din polistiren înalte de 2,50 m urmează să se dărâme una pe alta într-un şir de doi kilometri în centrul Berlinului, simbolizând prăbuşirea Zidului în urmă cu două decenii.

"Am fost invitat la Berlin pentru a răsturna prima piesă a dominoului", a declarat Walesa, la Gdansk. "Am mandatul s-o fac, Polonia are acest mandat, pentru că în 1980 la Gdansk a căzut primul zid", în cursul grevelor la şantierele navale care au dat naştere Solidarităţi, primul sindicat independent al blocului comunist, a subliniat el. "Fără căderea acestui prim zid, cel din Berlin nu s-ar fi putut prăbuşi niciodată", a afirmat Walesa.

Fostul preşedinte polonez şi-a amintit întâlnirea sa secretă, la Paris, în 1981, cu Hans-Dietrich Genscher, şeful diplomaţiei germane în acea perioadă: "I-am vorbit despre reunificarea Germaniei, care va avea loc mai devreme sau mai târziu. Genscher nu voia să mă creadă".

Lech Walesa, laureat al premiului Nobel pentru pace, afirmă totuşi că în momentul căderii Zidului s-a "temut": "Mi-era frică, neştiind cum va exploata Gorbaciov evenimentul. În schimb, cei care se îndoiau de renaşterea marii Germanii s-au înşelat", s-a bucurat el acum.

Festivităţile aniversare care vor avea loc la Berlin vor reuni numeroşi responsabili politici, între care şi-au anunţat prezenţa premierul britanic Gordon Brown, preşedintele rus Dmitri Medvedev, şeful statului francez Nicolas Sarkozy. Preşedintele american Barack Obama va fi reprezentat de secretarul său de stat, Hillary Clinton, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite