Lech Walesa: Este o minciună să spui că Gorbaciov a dărămat zidul Berlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lech Walesa: Este o minciună să spui că Gorbaciov a dărămat zidul Berlinului
Lech Walesa: Este o minciună să spui că Gorbaciov a dărămat zidul Berlinului

La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului, liderul istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, s-a arătat indignat de perpetuarea ideii că Mihail Gorbaciov a dărâmat Zidul Berlinului. Potrivit acestuia, a spune că fortul lider sovietic a avut ceva de-a face cu prăbuşirea zidului care tăia Berlinul în două nu este altceva decât o "minciună".

"Ceea ce mă întristează acum este că au fost făcuţi eroi cei care nu au fost", a declarat fostul preşedinte polonez, din Berlin, pentru postul de televiziune tvn24. "Nu este de râs, Gorbaciov nu a dorit niciodată să răstoarne comunismul, nici Zidul Berlinului, nu era în drumul său", a declarat Lech Walesa, care participă luni la ceremoniile pentru cea de-a 20-a aniversare de la căderea Zidului Berlinului.

"Dacă lucrurile sunt prezentate astfel, înseamnă că Europa se construieşte pe o minciună, ceea ce mă îngrozeşte", a adăugat, vizibil deranjat, fostul preşedinte polonez.

Potrivit acestuia, adevăratul merit îi revine Papei Ioan Paul al II-lea şi Solidarităţii. "Adevărul este că 50% din înlăturarea Zidului Berlinului îi revine lui Ioan Paul al II-lea, 30% Solidarităţii şi lui Lech Walesa şi doar 20% restului lumii. Acesta este adevărul despre zilele din vremea aceea", a adăugat el.

Lech Walesa. figură marcantă a luptei împotriva comunismului, şi fostul lider ungar Miklos Nemeth urmează să dărâme în cursul serii prima piesă dintr-un lanţ de dominouri din polistiren, cu înălţimea de 2,5 metri, decorate de amatori din întreaga lume.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite