Belgia are nevoie de un nou prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Albert al II-lea al Belgiei l-a însărcinat pe fostul premier Wilfried Martens să asigure tranziţia guvernului belgian până la numirea unui nou prim-ministru, după ce Herman Van Rompuy a fost desemnat joi seară drept viitor preşedinte al Consiliului European, informează agenţia de presă Belga şi cotidianul francofon Le Soir.

"În urma desemnării domnului Herman Van Rompuy ca preşedinte al Consiliului European, ce are drept consecinţă plecarea sa viitoare din funcţia de prim-ministru, Regele l-a însărcinat pe domnul Martens cu misiunea de a asigura o tranziţie rapidă şi eficientă. Această misiune constă în special în definirea unei proceduri pentru negocierea problemelor instituţuionale", se menţionează într-un comunicat al Palatului Regal de la Bruxelles.

Suveranul belgian a luat decizia în urma consultărilor avute vineri la Palatul Laeken cu preşedinţii celor cinci partide din coaliţia guvernamentală federală de la Bruxelles - Didier Reynders (Mişcarea Reformatoare, liberalii francofoni), Marianne Thyssen (Partidul Creştin-Democrat şi Flamand, CD&V, formaţiune din care fac parte Herman Van Rompuy şi Wilfried Martens), Elio Di Rupo (Partidul Socialist, PS), Joëlle Milquet (Centrul Democrat-Umanist, CdH, creştin-democraţii francofoni) şi Guy Verhofstadt (Flamanzii Liberali şi Democraţi, Open VLD).

Cele mai mari şanse de a deveni premier al Belgiei după ce Van Rompuy îşi va prelua noua funcţie la nivel european, la 1 ianuarie, le are actualul ministru de externe Yves Leterme (CD&V). Acesta a fost premier în perioada martie - decembrie 2008, însă a fost nevoit să demisioneze în urma scandalului Fortisgate, legat de situaţia băncii belgo-franceze Fortis.

După o scurtă perioadă în care nu a fost decât senator, Yves Leterme a revenit în guvern în luna iulie a acestui an în calitate de ministru al afacerilor externe, după ce titularul postului, Karel De Gucht (Open VLD), a devenit comisar european în locul lui Louis Michel (MR), care a obţinut un mandat de europarlamentar în urma alegerilor europene din 4 - 7 iunie.

Venirea lui Leterme în fruntea guvernului belgian ar lăsa vacant postul de şef al diplomaţiei, ceea ce i-ar putea face pe liberalii flamanzi (Open VLD) să profite de ocazie pentru a relua acest post care le-a aparţinut până la plecarea lui De Gucht în funcţia de comisar european.

Numele actualului ministru al cooperării şi dezvoltării Charles Michel este vehiculat deja ca viitor ministru de externe, ceea ce ar face foarte probabilă revenirea în guvern a lui Inge Vervote (CD&V) ca ministru al cooperării. Vervote a demisionat din guvern în semn de solidaritate cu Yves Leterme şi Jo Vandeurzen, în decembrie 2008, relatează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite