Belarusul, atacat cu ursuleţi de pluş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ursuleţii cu mesaje pro-democraţie  paraşutaţi în Belarus de o organizaţie suedeză
Ursuleţii cu mesaje pro-democraţie paraşutaţi în Belarus de o organizaţie suedeză

Preşedintele Aleksander Lukaşenko a concediat doi generali după intrarea neautorizată în spaţiul aerian al ţării a unui avion care a paraşutat ursuleţi de jucărie ce purtau mesaje prodemocraţie.

Doi generali au fost acuzaţi că nu au împiedicat intrarea în spaţiul aerian belarus a unui avion suedez de mici dimensiuni care derula o campaniee prodemocraţie. Acesta a lansat sute de ursuleţi de pluş purtând mesaje adresate opoziţiei şi îndemnuri adresate guvernului. „Atacul" s-a produs pe 4 iulie asupra localităţii Ivenets, din apropierea capitalei Minsk. Avionul, care aparţine unei organizaţii suedeze, a intrat fără autorizare în spaţiul aerian Belarus după ce decolase din ţara vecină Lituania şi a lansat în jur de 800 de ursuleţi de pluş.

Ursuleţii paraşutaţi purtau pancarte cu mesaje care făceau apel la guvernul din Belarus să arate mai mult respect pentru drepturile omului, dar şi scrisori de susţinere pentru disidenţii şi opoziţia din Belarus. „Libertate pentru Belarus", scria pe una dintre pancarte. „Susţinem lupta Belarusului pentru libertatea de exprimare", scria pe o alta. Această acţiune a fost organizată pro bono de o agenţie suedeză de publicitate şi relaţii  publice, în numele organizaţiei prodemocraţie Charter 07.

Agenţia Total a publicat pe website-ul său o notă pe care o numeşte „avertisment legal şi denegare de responsabilitate" şi în care arată că violarea spaţiului militar „al unei dictaturi"presupune „un pericol real" . „Întreaga campanie a fost finanţată de Studio Total. Avionul este al nostru şi l-am pilotat noi înşine. Nu susţinem încălcarea legilor internaţionale. Dar atunci cand totul depinde de asta, singura lege pe care trebuie s-o respecţi eate cea pe care ţi-o dictează conştiinţa", scrie pe website-ul agenţiei Total.

Ameninţare pentru securitatea naţională

Într-o declaraţie, marţi, serviciul de presă al Preşedinţiei belaruse a afirmat că general-maiorul Dmitri Pakhmelkin, şeful apărării antiaeriene din Belarus, şi general-maiorul Igor Rachkovschi, şeful grănicerilor, au fost eliberaţi din funcţie "pentru că nu şi-au îndeplinit corespunzător îndatoririle de a apăra securitatea naţională a Belarusului". Alţi oficiali din serviciile securităţii de stat au fost mustraţi sever, se arată în declaraţie.

Autorităţile din Minsk au negat iniţial „atacul" cu ursuleţi, spunând că nu a existat nicio intrare neautorizată în spaţiul aerian al ţării. Preşedintele Lukaşenko a confirmat până la urmă incidentul, săptămâna trecută.

El a arătat clar, încă de joia trecută, că vor cădea capete. «Cum puteţi explica faptul că un avion uşor a trecut graniţa fără teamă şi a invadat teritoriul Republicii Belarus? E în primul rând o chestiune ce ţine de securitatea cetăţenilor noştri", a spus el. „De ce nu a fost interceptat de apărarea antiaeriană? Vinovaţii trebuie să răspundă pentru asta", a declarat el, potrivit Reuters, care citează Interfax şi Itar-Tass.

La putere din 1994, şi descris drept «ultimul dictator al Europei" de către administraţia americană, Aleksander Lukaşenko a fost ostracizat de Occident din cauza reprimării opozanţilor politici. Autorităţile belaruse continuă să ţină în detenţie un tânăr jurnalist independent din Belarus. Anton Suriapin a fost arestat la jumătatea lunii trecute de către serviciile de securitate după ce a postat pe internet fotografii cu ursuleţii, relatează BBC. Nu e clar de ce va fi acuzat Suriapin, deoarece informaţiile privind ancheta sunt secrete. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite