Becurile de 60 de waţi, interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becurile de 60 şi de 75 de waţi, poluante, sunt deja istorie. Decizia UE, ca din prima zi a lunii septembrie, becurile neecologice să dispară de pe piaţă, nemulţumeşte europenii.

Nordicii, mai ales finlandezii şi suedezii, care au parte de nopţi mai lungi, sunt nemulţumiţi de interzicerea becurilor de peste 40 de waţi. Ei admit că becurile economice au consum redus de energie, dar spun despre ele că dau o lumină macabră şi, în plus, pot conţine mercur, element chimic periculos pentru sănătatea omului.

Cresc preţurile la becurile economice

În Germania, intrarea în vigoare a interdicţiei a crescut preţurile becurilor economice cu între 20% şi 25%. Producătorii Osram şi Philips, prezenţi pe piaţa germană, au declarat că nu din cauza interdicţiei au crescut preţul becurilor economice, ci din cauza creşterii preţurilor la materiile prime, relatează cotidianul „Die Welt".

Fenol şi mercur

Cercetătorii germani au publicat un studiu în primăvară care a provocat o adevărată isterie în rândul populaţiei. Ei susţin că becurile cui consum redus de enrgie nu trebuie lăsate aprinse vreme îndelungată şi nici nu trebuie ţinute lângă capul unei persoane pentru că emană substanţe toxice, precum fenolul şi alte substanţe cancerigene. Este cunoscut faptul că dacă un bec ecologic este spart împrăştie o cantitate periculoasă de mercur.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite