Bătălie pe documentele sensibile ale lui Kohl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helmut Kohl, în scaun  cu rotile, şi cea de-a doua soţie, Maike Kohl Richter
Helmut Kohl, în scaun cu rotile, şi cea de-a doua soţie, Maike Kohl Richter

Cerberul care păzeşte actele cu valoare istorică ale fostului cancelar, autorul reunificării Germaniei, este mai tânăra sa soţie, Maike Kohl Richter.

Numele fostului cancelar german, Helmut Kohl, acum în vârstă de 83 de ani, care a realizat, în pofida opoziţiei fostei URSS, dar şi a unor state europene, reunificarea Germaniei, iar mai târziu, a fost arhitectul introducerii monedei euro, a revenit în actualitate.

Aceasta deoarece Fundaţia „Konrad Adenauer" a organizat la Bonn o celebrare a realizărilor lui, iar creştin-democraţii pregătesc pentru 1 octombrie,  aniversarea a 30 de ani de la alegerea lui Kohl în funcţia de cancelar şi  marcarea a 22 de ani de la crearea Germaniei unite. Kohl a participat la primul  eveniment, dintr-un scaun cu rotile.  În 2008 a suferit un accident cerebral şi de-atunci  nu mai poate merge şi abia vorbeşte.  Este ajutat, sau „păzit", după cum spun gurile rele, de cea de a doua soţie, în vârstă de 48 de ani, Maike Kohl Richter.  Revista „Der Spiegel", sub titlul „Tragedia lui Helmut Kohl", a publicat un ciclu de articole, despre starea actuală a fostului cancelar.

Helmut Kohl, la mâna soţiei

Helmut Kohl are o bogată moştenire istorică: sute de documente adunate de el şi aflate în subsolul casei lui, inclusiv, afirmă unii, documente sensibile cum ar fi finanţările ilegale ale partidului său, Uniunea Creştin Democrată. Accesul la aceste documente dar şi la memoriile lui reprezintă o pradă bogată pentru care se duce o bătălie aprigă în culise la care participă familia, foştii lui aliaţi politici şi ziaristul Heribert Schwam, fostul memorialist al lui Kohl. 

Cea care păzeşte documentele cu valoare istorică şi nu se ştie deocamdată cui i le va încredinţa este Maike Kohl Richter  şi care, potrivit unor foşti prieteni ai cancelarului, îl ţine pe fostul cancelar  aproape închis în reşedinţa lui. Fără acceptul ei nimeni nu poate pătrunde în apropierea lui. Ea a eliminat numeroase persoane apropiate cancelarului. Astfel, după accidentul din 2008, pe când Kohl era la spital, l-a dat afară pe  şoferul lui, Eckhard Seeber, cel care l-a găsit pe fostul cancelar căzut pe scări.

Eckhard a fost în serviciul lui Kohl 46 de ani. Printre persoanele care nu au acces la el se găsesc şi cei doi fii ai lui din prima căsătorie, Peter şi Walter, precum şi fosta lui secretară, Juliane Weber. Pentru a nu se răspândi zvonuri despre starea lui Kohl, Maike nu a angajat nicio infirmieră, preferând să-l îngrijească singură. Prietenii şi apropiaţii ei, în schimb, consideră că fără îngrijirile ei, Kohl nu ar mai fi în viaţă.

Cine vorbeşte în locul fostului cancelar

Un alt element al tragediei cancelarului este că vorbeşte foarte greu şi nu poate participa la dezbateri, astfel nu poate răspunde la acuzaţiile grave care i s-au adus recent legate de întroducerea monedei unice, euro.

În ultimele 18 luni, Kohl a dat de cinci ori declaraţii de presă, iar revista „Bunte", foarte apropiată de Kohl şi de soţia lui, a publicat două editoriale pe baza opiniilor lui. Dar multă lume se întreabă dacă erau părerile lui sau ale soţiei, mai ales referitoare la un articol critic la adresa unei cărţi scrise de fiul său Walter, despre familia Kohl. Walter este convins că declaraţiile negative îi aparţin Maikei.

O opinie similară este susţinută şi de Heribert Schwan care consideră că după opt ani de interviuri, cunoaşte cel mai bine opiniile fostului cancelar şi care nu corespund articolelor publicate. Declaraţiile fostului şofer, dar şi posibila apariţie a cărţii lui Schwan, care a avut ani de zile acces nelimitat la documenele cancelarului, o sperie pe Maike Kohl Richter. Nu se ştie până când îl va mai putea ţine pe Kohl în izolare şi ce se va întâmpla dacă, totuşi, fostul cancelar va începe să vorbească. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite