Bătălia pentru fotoliile de comisari se încinge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre UE încearcă să obţină posturi care dispun de fonduri consistente. Cu sau fără Jose Manuel Barroso la cârma Comisiei Europene, negocierile din culise pentru portofoliile viitorului Executiv european se anunţă aprige şi dificile.

Probabil că una din principalele “bătălii” se va da între Franţa şi Spania, care ţintesc amândouă acelaşi portofoliu - piaţa internă. În fapt, acesta este secretul foarte bine păstrat de către liderul spaniol Rodriguez Zapatero, pentru susţinerea declarată conservatorului Barroso pentru un nou mandat.

Potrivit unor surse europene, Zapatero ar dori să îl plaseze în această funcţie pe Joaquín Almunia (actual Comisar responsabil cu economia, dar a cărui imagine la nivel european a avut de suferit din cauza crizei economice, n.r.), în schimbul sprijinului acordat lui Barroso.

Aceasta vine în totală opoziţie cu politica partidului pe care îl reprezintă.

Comisarii europeni provin din statele membre UE, dar ei trebuie să apere cu stricteţe interesul general al Uniunii şi nu pe cel al ţării de origine. Numai că, guvernele spaniol şi francez percep piaţa internă a UE dintr-un punct de vedere mai puţin liberal decât Charlie McCreevy, actualul deţinător al acestui porfotoliu.

Miza posturilor

Deşi aparent toţi comisarii au aceeaşi importanţă, realitatea este alta, căci există o ierar­hie neoficială şi identificabilă printr-o serie de ele­men­te.

Acestea ar fi valoarea fon­­durilor gestionate de comisarul euro­pean în cauză, im­pli­carea direc­to­ratului respectiv în adoptarea legislaţiei europene, impac­tul social al acţiunilor legate de do­me­niul în discuţie în interiorul şi în exteriorul Uniunii Europene şi, nu în ultimul rând, impactul me­dia­tic.

Acordarea unuia sau altuia dintre portofolii nu se face prin tragere la sorţi, ci în urma unor negocieri dure între ţările UE, cu precădere între marile state. Iar dacă Polonia va obţine preşedinţia Parlamentului European, fie şi pentru 2,5 ani, atunci ea va fi mai rezervată în a solicita un post de comisar dintre cele cu greutate.

Ţările mari îşi iau partea leului

Ca atare, România, deşi este bine plasată datorită numărului de locuitori, are şanse minime să obţină postul de Comisar pentru Agri­cultură sau cel de la Transporturi.

Pentru primul este vorba de valoa­rea fon­du­rilor gestionate (40% din bu­ge­tul UE) şi interesele marilor puteri în cadrul Politicii Agri­cole Comune.

Atractivitatea pentru postul de la Transporturi o constituie marile proiecte europene şi pan-europene, cărora li se vor aloca, de asemenea, sume consistente din bugetul UE.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite