VIDEO Basarabenii se rup greu de trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din populaţia Republicii Moldova ar vota în favoarea revenirii la Uniunea Sovietică. Majoritatea moldovenilor de peste Prut consideră că situaţia socială şi economică era mai bună în perioada respectivă, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru ca Republica Moldova să redevină parte a URSS, aproape 44% ar vota pentru şi doar 30% împotrivă, arată rezultatele Barometrului de Opinie Publică (BOP), dat publicităţii ieri şi citat de Agerpres. Aproximativ 40% ar dori reconstituirea URSS şi a sistemului socialist, iar ceva mai mult de 32% sunt împotrivă.

Aproape 50% din cei intervievaţi au declarat că regretă destrămarea URSS, iar aproape o treime au dat un răspuns negativ.

Dintre cei care regretă, peste 25% au acest sentiment pentru că în perioada URSS era mai uşor de trăit, alţii pentru că aveau locuri de muncă, sau pentru că puteau călători liber în ţările URSS.

Peste 36% din cei intervievaţi au declarat că în perioada URSS erau mai bine asigurate drepturile omului, în timp ce 24% consideră că acestea sunt mai bine asigurate acum.

Doar în ceea ce priveşte libertatea religioasă, libertatea de exprimare şi accesul la informaţie, oamenii sunt de părere că în prezent situaţia este mai bună decât atunci când făceau parte din URSS.

În ceea ce priveşte încrederea în politicieni, 51% din moldoveni au încredere în Marian Lupu, 45% în Vlad Filat şi 39% în Vladimir Voronin.

De asemenea, 33% din persoanele intervievate au încredere în primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, iar 31% în fostul premier Zinaida Greceanîi.

MoldovenII vor să-şi aleagă preşedintele

Dacă duminica viitoare s-ar organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei privind modul de alegere a preşedintelui ţării, 69,9% din moldoveni ar vota pentru ca şeful statului să fie ales în mod direct de cetăţeni, iar 14,9% pentru ca preşedintele să fie ales în continuare de Parlament.

În caz de alegeri parlamentare, 26% din totalul respondenţilor ar vota pentru Partidul Comuniştilor, 14,1% pentru Partidul Democrat, 12,9% pentru Partidul Liberal Democrat şi 8,2% pentru Partidul Liberal. Acestea ar fi şi singurele formaţiuni care ar intra în Legislativ dacă se menţine actualul prag electoral de 5%.

Au început dezertările în tabăra comuniştilor

Deputatul comunist Vladimir Ţurcan a declarat luni, la Jurnal TV, că a decis să părăsească grupul parlamentar al PCRM şi că va forma în scurt timp un alt grup, transmite Info-Prim Neo. „Decizia plenarei Comitetului Central al PCRM, de a nu vota preşedintele Republicii Moldova, m-a împins să fac acest pas", a declarat Ţurcan.

Deputatul comunist a mai spus că, la plenara PCRM, colegii săi nu au dorit să asculte părerea sa. El spune că poziţia sa a fost susţinută şi de alţi doi colegi de fracţiune, Victor Stepaniuc şi Ivan Calin, care, în scurt timp, îi vor urma gestul. Ţurcan a subliniat că mai mulţi participanţi la reuniunea PCRM nu au putut să-şi susţină poziţia. El a spus că după ieşirea din fracţiunea PCRM va constitui o altă formaţiune.

Consecinţe

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate, comuniştii ar continua să deţină pachetul de blocare a procedurii de alegere a şefului statului, ceea ce ar continua actuala criză politică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite