Barroso, la un pas de al doilea mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barroso, la un pas de al doilea mandat
Barroso, la un pas de al doilea mandat

Şeful Executivului European cere mai multe propuneri pentru posturile de comisar, pentru a avea de unde alege. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a încercat să-i convingă ieri pe eurodeputaţi să-i acorde încrederea pentru un al doilea mandat.

Barroso urmează să fie reconfirmat astăzi pentru un nou mandat de cinci ani în fruntea Executivului european şi ar dori să obţină sprijinul majorităţii absolute, pentru a închide gura numeroşilor săi critici.

Din acest motiv, el a făcut apel, în mai multe rânduri, la Parlament pentru a-l sprijini în eforturile sale pentru ca “Europa să rămână un lider de marcă în procesul de globalizare şi să avem o Europă mai puternică”.

Mai mult, politicianul portughez a propus deputaţilor realizarea unui parteneriat Parlament - Comisie şi instituirea unor întâlniri periodice cu conducerea forului legislativ. “Un Parlament puternic, alături de o Comisie puternică va genera o Europă mai puternică”, a fost de părere Barroso. Rămâne de văzut la votul de astăzi, câţi deputaţi va reuşi să convingă şeful Comisiei Europene.

Ulterior, el va trebui să primească un nou vot de încredere pentru echipa de comisari pe care o va prezenta forului legislativ.
lista comisarilor, încuiată în sertar

 Surse europene susţin că, în cadrul negocierilor cu deputaţii europeni, Barroso a solicitat ca statele membre să nominalizeze nu doar un singur candidat pentru postul de comisar ce revine acelui stat, ci cel puţin doi sau trei, urmând ca el să decidă care va fi candidatul cu care se va prezenta în faţa PE.

Această listă trebuie să cuprindă şi un număr însemnat de femei, nu doar bărbaţi, spun sursele citate. Cât priveşte viitoarele portofolii, Barroso a evitat să dea prea multe detalii. Lista acestora pare să fie bine încuiată în sertarele lui Barroso, tocmai pentru a evita speculaţiile pe seama posibililor candidaţi.

De altfel, şi unele state membre au evitat până acum să facă publice numele eventualilor candidaţi, tocmai pentru a se evita aceste speculaţii şi pentru a nu fi deconspirate negocierile pe tema viitoarelor portofolii, mai spun sursele citate.

In discursul său la plen, Barroso s-a mulţumit doar să spună că portofoliul justiţie şi libertate va îngloba şi atribuţii privind minorităţile, iar cel privind afacerile interne şi securitate va primi şi sarcina coordonării politicilor europene de migraţie.

“Comisarul în cauză trebuie să elaboreze un set de propuneri legislative privind migraţia legală şi măsuri de combatere a migraţiei ilegale şi criminale, pentru că avem nevoie de mai multe soluţii în aceste probleme”, a mai spus Barroso, care doreşte şi crearea unui post de comisar pentru mediu.

Actualul comisar pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, a anunţat luni că nu va mai candida pentru un nou mandat. În aceste condiţii, postul este “râvnit” momentan de austriacul Wilhelm Molterer şi românul Dacian Cioloş, pentru care Franţa şi-a făcut cunoscut sprijinul. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a precizat pentru Rompres, că şi alte ţări sprijină candidatura lui Cioloş.

Bătălia pentru şefia diplomaţiei

În cadrul negocierilor cu Barroso din ultima săptămână, socialiştii s-au arătat interesaţi de postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă, funcţie ocupată în prezent de Javier Solana. Şi comisarul pentru extindere, liberalul Olli Rehn, a sugerat ieri că şi-ar dori acest post

România scapă de sancţiuni

Aflat la Bruxelles, Cristian Diaconescu a declarat că decizia UE de a continua monitorizarea României pe justiţie, dar înlăturând posibilitatea de a sancţiona România, trebuie însoţită de paşi concreţi în direcţia modernizării interne a sistemului judiciar, existând riscul ca discuţiile să fie redeschise.

image

Există state membre care timp de 50 de ani n-au fost în stare să nominalizeze o femeie pentru postul de comisar. E o glumă faptul că există oameni care mă atacă tocmai pe tema coeziunii sociale.

image


Jose Manuel Barroso
preşedintele Comisiei
Europene


image

Dintr-odată, Jose Manuel Obama spune: Yes, we can. După cinci ani de mandat, încercaţi să ne convingeţi că s-a terminat cu micuţul Barroso care asculta ordinele şefilor de stat şi de guvern din UE.

image


Daniel Cohn-Bendit
copreşedinte
al Verzilor europeni


„Prizonierul“ marilor puteri

Jose Manuel Barroso este “un preşedinte competent, care încearcă să ajungă la consensuri, un bun comunicator, însă nu este un lider european vizionar sau dinamic”, aprecia cotidianul “Financial Times”, una dintre publicaţiile cele mai puţin critice la adresa sa. În vârstă de 53 de ani, portughezul este considerat un maestru în arta evitării conflictelor. Barroso şi-a schimbat de mai multe ori poziţia politică.

După ce a fost membru al unei mişcări maoiste în perioada Revoluţiei garoafelor din Portugalia, în 1980 a intrat în Partidul Social-Democrat, o formaţiune de centru-dreapta.  După mai multe funcţii în Guvern, în 2002 a fost numit premier, post pe care l-a părăsit după  doi ani - spre surprinderea generală – pentru a prezida Comisia Europeană. La Bruxelles a promovat un program liberal şi o Comisie modestă, care să “legifereze mai puţin, dar mai bine”.

Sub presiunea Parisului şi a Berlinului, care îl consideră prea pasiv, s-a orientat spre reglementarea pieţelor. Criticii i-au reproşat întotdeauna că nu doreşte să supere pe nimeni, tocmai pentru a fi reales. “Barroso este atât de slab, încât va fi recompensat printr-un alt mandat”, spunea fostul ministru german de externe Joschka Fischer.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite