Barroso, aproape de un nou mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barroso, aproape de un nou mandat
Barroso, aproape de un nou mandat

Deputaţii europeni vor vota miercuri, la Strasbourg, cu privire la numirea lui Jose Manuel Durao Barroso ca preşedinte al Comisiei Europene, pentru un nou mandat de cinci ani.

Pe aceeaşi temă:


Votul va avea loc la o zi după discursul din plen al şefului Guvernului european. Barroso a fost nominalizat oficial încă din iulie, însă votul a fost amânat pentru a permite consultări extinse între şeful Comisiei şi formaţiunile politice din Parlamentul European. De altfel, în ultimele zece zile, Barroso a făcut un adevărat tur de forţă.

Şeful Comisiei Europene a discutat cu fiecare formaţiune politică în parte, asigurându-şi în mare parte numărul de voturi necesar pentru un nou mandar de preşedinte.

Până în prezent, Barroso se bucură de susţinerea Partidului Popular European, din care face parte, dar şi de sprijinul noii familiei politice euro-sceptice moderate, grupată în jurul Partidului Conservator din Marea Britanie, condus de David Cameron.

Socialiştii sunt divizaţi

Liderii Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) europeni au anunţat că se opun realegerii lui Barroso în funcţia de preşedinte al Comisiei. Cu toate acestea ei nu pot obliga toate partidele socialiste să voteze împotrivă.

Cea mai mare problemă a socialiştilor o reprezintă partidele de stânga din Spania şi Portugalia. Acestea au anunţat deja public că vor vota pentru Barroso. Socialiştii români spun că vor urma linia trasată de liderii europeni.

Surse socialiste europene au declarat pentru „Adevărul“ că există posibilitatea ca luni seară să se decidă totuşi ca toate formaţiunile socialiste să se abţină de la vot. Cea mai mare problemă a socialiştilor este însă aceea că, deşi se opun realegerii lui Barroso, au fost incapabili să vină cu un candidat propriu.

Liberalii români, pro-Barroso

Surse liberale au declarat pentru „Adevărul“ că Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa (ALDE) va avea diseară o şedinţă internă în care să se decidă poziţia faţă de Barroso. Aproximativ jumătate dintre partidele liberale îl susţin pe Barroso, în fruntea acestora aflându-se liberalii germani, care vor merge la guvernare alături de creştin-democraţi.

PNL a avut o şedinţă internă în care s-a decis sprijinul pentru actualul şef al Guvernului european, deoarece „Comisia Barroso a sprijinit aderarea României la 1 ianuarie 2007 şi  avut o poziţie prietenească faţă de Bucureşti“, a explicat eurodeputatul Ramona Mănescu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite