Soarta lui Barroso se decide la toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarta lui Barroso  se decide la toamnă
Soarta lui Barroso se decide la toamnă

În ciuda sprijinului şefilor de stat şi de guvern europeni, dar şi al preşedinţiei suedeze pentru Jose Manuel Barroso, votul privind şefia Comisiei Europene va avea loc în septembrie, şi nu în iulie, cum sperau popularii europeni.

Negocierile dintre grupurile politice, în toate variantele posibile, nu au reuşit să ducă la obţinerea unei majorităţi în Parlamentul European (PE).

PPE doreşte atât preşedinţia Comisiei, cât şi pe cea a Parlamentului pentru primii doi ani şi jumătate de mandat. Socialiştii nu au forţa necesară impunerii preşedintelui Comisiei, însă nu îl doresc pe Barroso.

Surse socialiste europene au explicat pentru „Adevărul“ că negocierile dintre PPE şi PES au fost îngreunate de faptul că preşedintele grupului socialist din PE, Martin Schultz, doreşte pentru sine preşedinţia legislativului european în primii doi ani şi jumătate.

Negocierile, ce au avut loc săptămâna trecută, s-au încheiat într-o notă personală extrem de rece, între Schultz şi Joseph Daul, liderul majorităţii populare din PE.

Parlamentul, dorit şi de liberali

În negocierile cu popularii, liberalii au condiţionat susţinerea pentru Barroso de sprijinul din partea PPE a lui Graham Watson pentru şefia PE, au declarat surse liberale europene pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, socialiştii nu ar spune nu candidatului popular pentru şefia Parlamentului dacă următorii doi ani şi jumătate vor obţine ei acest post. Polonezul Jerzy Buzek este singurul candidat al PPE,  după ce italianul Mario Mauro a fost „convins“ să se retragă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite