Ban Ki-moon cere statelor lumii să se unească în faţa a trei provocări majore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ban Ki-moon cere statelor lumii să se unească în faţa a trei provocări majore
Ban Ki-moon cere statelor lumii să se unească în faţa a trei provocări majore

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, ar urma să le ceară miercuri statelor lumii să se unească în faţa a trei provocări majore: clima, programele nucleare şi sărăcia, informează AFP.

Dacă există un moment bun pentru a acţiona într-un spirit multilateral reînnoit, acela este acum, va spune Ban în deschiderea dezbaterilor, potrivit textului discursului său, dat publicităţii de serviciul său de presă.

Declaraţia este interpretată ca un omagiu adus lui Barack Obama, cu ocazia primei sale apariţii la ONU în calitate de şef al celui mai puternic stat din lume. Obama a pledat pentru multilateralism, o poziţie opusă faţă de cea a predecesorului său, George W. Bush.

Discursul primului preşedinte de culoare al Statelor Unite, care va avea loc miercuri, în jurul orei locale 10.00, este foarte aşteptat. El urmează să spună "cum vede cooperarea internaţională în secolul al XXI-lea" şi să vorbească despre "necesitatea de a depăşi vechile disensiuni pentru a se concentra pe viitor", a spus marţi ambasadoarea sa la ONU, Susan Rice.

Preşedinţii Luiz Inacio Lula da Silva, Muamar Gaddafi, Nicolas Sarkozy, Dmitri Medvedev, Mahmoud Ahmadinejad şi premierul britanic Godon Brown urmează să se exprime în aceeaşi zi. Obama va prezida un summit excepţional al Consiliului de Securitate consacrat neproliferării şi dezarmării nucleare, înainte de a pleca la Pittsbugh, pentru reuniunea G20.

O reuniune la nivel înalt va avea loc joi şi vineri pentru a facilita intrarea în vigoare a Tratatului pentru interzicerea testelor nucleare şi o reuniune ministerială a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu.  Secretarul de stat Hillary Clinton va discuta cu omologii săi din Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania, care negociază de ani de zile dosarul nuclear iranian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite