BERD: Atenţie români! Creditele în valută sunt riscante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii nu sunt conştienţi de riscurile pe care şi le asumă împrumutându-se în valută
Românii nu sunt conştienţi de riscurile pe care şi le asumă împrumutându-se în valută

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) îi avertizează pe români şi pe bulgari că se expun unor riscuri când decid să ia credit în valută.

Românii şi bulgarii pariază din nou pe creditele în valută. De data aceasta est-europenii nu se mai împrumută în franci elveţieni, ci în euro. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) avertizează însă că astfel de credite sunt riscante şi că au dus mai multe ţări în pragul falimentului.

Aceleaşi obiceiuri ca albanezii

Potrivit BERD majoritatea creditelor ipotecare din România, Bulgaria, Georgia şi Albania sunt în valută, relatează cotidianul austriac „Der Standard".

90% din creditele imobiliare din România, în euro

În România 90% din creditele imobiliare sunt în euro, arată documente ale Băncii Naţionale a României, citate de publicaţia austriacă. Împrumuturile în yeni şi în franci elveţieni sunt de domeniul trecutului, susţine BCR, sucursală bancară românească subordonată Erste Group Bank.

Românii nu sunt conştienţi de riscurile pe care şi le asumă

Trendul de acum în Europa de Est este creditul în euro, însă clienţii de cele mai multe ori nu sunt conştienţi de riscurile pe care şi le asumă.
Problema pentru înstituţiile de creditare străine care activează în România este că se pot refinanţa dificil şi scump în lei, piaţa de capital din România fiind încă prea mică, explică specialiştii austrieci, citaţi de „Der Standard".

Împrumutul în euro, avantaj pentru bănci

Spre exemplu, dacă o bancă se împrumută în euro şi dă credite în lei, atunci ia asupra sa toate riscurile pe care le aduc cu sine turbulenţele pe piaţa valutară. Aşa dacă dă împrumuturi în moneda europeană, riscurile sunt preluate de client.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite