Postul BBC, criticat dur pentru că promovează moartea asistată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miliardarul australian Peter Smedley a murit pe 10 decembrie 2010
Miliardarul australian Peter Smedley a murit pe 10 decembrie 2010

Postul britanic BBC a transmis, luni seară, moartea asistată a miliardarului australian Peter Smedley, patronul mai multor hoteluri şi fondatorul unui adevărat imperiu alimentar.

Mai mulţi politicieni, activişti, medici şi lideri religioşi au criticat dur decizia televiziunii de a promova sinuciderile asistate la televizor, acuzând postul britanic că promovează eutanasia şi desconsideră sfinţenia.

Reţelele de socializare şi blogurile au fost luate cu asalt de către cei care au urmărit documentarul prezentat pe BBC2, multe persoane fiind de-a dreptul şocate de ceea ce au văzut. În cadrul documentarului Peter Smedley a fost filmat în timp ce bea o substanţă care duce la moarte sa, el afirmând că lichidul a fost inofensiv, dar apoi se înroşeşte la faţă şi cere apă. Ultimele lui cuvinte au fost „Fii tare, draga mea", rostite în timp ce soţia lui îl ţine de mână.

Nola Leach, de la organizaţia CARE a precizat că gestul pe care l-a făcut BBC este unul tulburător şi se întreabă dacă postul de televiziune are vreun interes în promovarea acestor materiale. „Faptele prezentate de BBC sunt cu atât mai grave cu cât emisiunea a fost realizată de către o persoană care militează pentru sinuciderile asistate", a spus Leach. un reprezentant al BBC a afirmat că emisiunea a fost apreciată de 82 de persoane şi criticată de 898 de persoane, dar scopul programului a fost să creeze discuţii.

Omul de afaceri a decis să-şi pună capăt zilelor deoarece suferea de o afecţiune neuronală degenerativă şi a murit la 10 decembrie 2010, echipa de la BBC filmând ultimele momente din viaţa acestuia. Ecranizarea momentului morţii a avut loc la clinica elveţiană Dignitas, iar prietenii lui Peter nu au ştiut nimic despre moarte până în momentul în care echipa de filmare a ajuns la clinică.

Dignitas este un grup elveţian înfiinţat în anul 1998, specializat în cazuri de sinucidere asistată. Mulţi oameni din ţările în care sinuciderea asistată este ilegală merg la această clinică.

Realizatorul documentarului, Sir Terry Pratchett, este un înfocat susţinător al dreptului la sinucidere asistată de când a descoperit că are Alzheimer.

Prin acest documentar, Sir Terry speră să convingă guvernanţii să adopte un proiect de lege care să permită sinuciderea asistată. De asemenea, el susţine şi oferirea dreptului unor medici de a prescrie kituri de sinucidere pentru acasă pacienţilor care suferă de boli incurabile şi care vor să-şi încheie mai devreme socotelile cu viaţa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite