BBC, acuzat că foloseşte metode ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Detectivii poliţiei londoneze au deschis o anchetă, după ce mai mulţi ziarişti ai trustului au folosit acte medicale măsluite, semnate de doctori inexistenţi Poliţia verifică modul

Detectivii poliţiei londoneze au deschis o anchetă, după ce mai mulţi ziarişti ai trustului au folosit acte medicale măsluite, semnate de doctori inexistenţi

Poliţia verifică modul în care au fost realizate o serie de documentare de televiziune, ce au fost prezentate de canalul Panorama, al BBC, şi care vizează Clinica de fertilizare in vitro a doctorului Mohamed Taranissi, din Londra.

Conform reclamaţiei acestuia din urmă, reporterii BBC s-au prezentat la tratament uzând de acte false, atât de identitate, cât şi medicale, iar filmările s-au făcut cu ajutorul unor camere ascunse, folosind tehnici de "spionaj".

Trimiteri de la medici care nu există

Doctorul Taranissi, care este şeful Centrului de Ginecologie pentru Reproducere Asistată din Londra, spune că reporterii au prezentat "trimiteri pentru tratament semnate şi parafate de medici inexistenţi". Reporterii se apără şi argumentează că au făcut un reportaj cu "Camera ascunsă" şi, cum era şi firesc, "s-au deghizat" în pacienţi. Totuşi, conform legislaţiei în vigoare, inventarea unor identităţi medicale, indiferent de scop, este absolut interzisă în Marea Britanie, pedeapsa maximă fiind 10 ani de închisoare. Conducerea BBC a recunoscut, ieri, că trimiterile pentru tratament, patru la număr, erau false, deşi consideră că nu s-a încălcat legea.

Doctorul a mizat pe "diagnosticul colegilor"

Documentarul, care a fost difuzat deja în luna ianuarie anul acesta, prezenta modul în care pacienţii erau îndrumaţi să facă tratamente şi investigaţii costisitoare, fără să fie verificaţi dacă au sau nu probleme medicale. Or, dacă ar fi avut trimiteri veritabile, eliberate de medici adevăraţi, nu ar mai fi putut fi "perfect sănătoşi", aşa cum se argumentează în reportaj. Prin urmare, Taranissi are argumente solide. El spune că, de regulă, diagnosticul şi analizele făcute de alte cadre medicale nu sunt puse la îndoială decât în cazul unor operaţii de care depinde viaţa pacientului. Doctorul Taranissi a acuzat HFEA, asociaţia specialiştilor britanici în fertilizare in vitro, că a stat "în spatele" acestor reportaje denigratoare, menite să-i distrugă reputaţia. El spune că rezultatele obţinute de clinica pe care o conduce sunt cele mai bune din Londra, iar colegii de breaslă mai invidioşi au lansat o veritabilă "vânătoare de vrăjitoare" împotriva lui.

Credibilitatea BBC se clatină?

Avocaţii lui Taranissi au strâns rapid dovezi ale implicării "incorecte" ale unor medici de la HFEA în cazul jurnaliştilor "deghizaţi". Acuzaţiile care se aduc acum trustului de presă BBC includ şi faptul că reporterii nu au verificat informaţiile primite de la medicii respectivi şi nu au încercat să afle şi punctul de vedere al celui acuzat înainte de a lansa ancheta. Renumita şcoală de presă a BBC, cândva celebră pentru deontologia sa, este pusă într-o situaţie dificilă pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni.

Şi cortul din Hyde Park a fost dubios

Pe 5 aprilie, un reportaj BBC a prezentat un român imigrant care locuia într-un cort din Hyde Park. Când reporterii au fost acuzaţi că l-au plătit pe individ pentru a realiza reportajul, oamenii de la BBC s-au apărat spunând că "aşa a declarat el singur, fără să-l forţeze cineva". Dar cazul nu era real şi, după o investigaţie de numai o oră, poliţia londoneză a dovedit imediat acest lucru, întrucât românul care locuia în cort avea o casă proprie în Londra. Reporterii s-au "lăsat convinşi" prea uşor, fără o minimă verificare. Dar atunci, cum rămâne cu deontologia?

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite