Avocata tatălui lui Mohamed Merah afirmă că deţine probe cu privire la "lichidarea" criminalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohamed Merah, asasinul de la Toulouse
Mohamed Merah, asasinul de la Toulouse

Avocata algeriană mandatată de tatăl lui Mohamed Merah să depună plângere împotriva RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, a declarat, duminică, la Alger, că deţine probe cu privire la "lichidarea" criminalului din Toulouse, relatează AFP.

"Deţinem două înregistrări video identice, de 20 de minute fiecare, în care Mohamed Merah îi întreabă pe poliţişti "de ce mă ucideţi?" (...) "sunt nevinovat", a declarat într-o conferinţă de presă Zahia Mokhtari, care urmează să sosească în Franţa zilele următoare, cu scopul de a depune plângere în faţa justiţiei franceze.

"Persoane aflate în centrul evenimentului şi care vor ca adevărul să iasă la lumină mi-au predat aceste înregistrări video", a adăugat avocata. Ea a precizat că rezervă "divulgarea" înregistrărilor justiţiei franceze şi a insistat asupra autenticităţii lor.
Contactat de AFP, Ministerul de Interne nu a făcut niciun comentariu.

Potrivit lui Mokhtari, Mohamed Merah "a fost manipulat şi utilizat în cursul acestor operaţiuni de către serviciile franceze, iar ulterior a fost lichidat pentru ca adevărul să nu fie cunoscut".

A doua zi după uciderea lui Mohamed Merah, RAID a afirmat, din contră, că i-a "oferit o şansă până la capăt" criminalului retras în apartamentul său. "Dacă a fost lansat vreun asalt, a fost lansat de Merah", a declarat pentru AFP şeful acestei unităţi de elită a poliţiei, Amaury de Hauteclocque.

Şeful RAID a declarat că Mohamed Merah i-a spus, după întreruperea negocierilor, că "sunt un mujahedin, vreau să mor cu arma în mână, voi mă veţi împuşca iar eu sunt foarte mândru, foarte onorat să lupt împotriva RAID, voi încerca să omor câţi mai mulţi (poliţişti ai unităţii) posibil", potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, procurorul Parisului Francois Molins a declarat pe 22 martie că "primele constatări (permit) o confirmare a determinării lui Merah şi a voinţei sale de a lupta cu forţele de ordine, indiferent de consecinţe pentru el sau pentru poliţişti".

Mokhtari a anunţat că va preda justiţiei franceze "o primă listă de trei nume, ale unui responsabil al serviciilor franceze şi ale altor două persoane de naţionalităţi diferite care <lucrau> cu Mohamed Merah, cu scopul ca ele să fie audiate în acest caz".

Şeful Direcţiei Centrale de Informaţii Interne (DCRI) Bernard Squarcini a declarat marţi pentru AFP că Mohamed Merah nu era "nici un informator al DCRI şi nici al altor servicii franceze sau străine".

De asemenea, o sursă apropiată Direcţiei Generale pentru Securitate Externă (DGSE) a calificat drept "groteşti" informaţiile publicate de cotidianul italian Il Foglio, care dă asigurări în ediţia online că Mohamed Merah călătorea sub acoperirea serviciilor secrete franceze.

Potrivit avocatei, Mohamed Merah a "cerut să stea de vorbă cu presa, dar acest lucru i-a fost refuzat".
Avocaţi francezi "vor să ne ajute", a adăugat Mokhtari, fără să citeze nume. Ea a adăugat că are "încredere în integritatea şi imparţialitatea justiţiei franceze".

Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a fost ucis pe 22 martie în cursul unei intervenţii a poliţiştilor din cadrul RAID în apartamentul său din Toulouse (sud-est), după 32 de ore de încercuire.

La 11, 15 şi 19 martie, el a ucis şapte persoane, şi anume trei paraşutişti, trei elevi şi un profesor evrei, la Toulouse şi Montauban.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite