Aviaţa militară israeliană revine în România pentru antrenamente, la un an de la tragedia de la Fundata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În tragedia din 26 iulie 2010 au murit şase militari israelieni şi un ofiţer român
În tragedia din 26 iulie 2010 au murit şase militari israelieni şi un ofiţer român

Forţele Aeriene Israeliene (IAF) vor reveni pentru antrenamente în România, în luna august, la un an după ce şase militari israelieni şi unul român au murit în urma prăbuşirii unui elicopter în Munţii Carpaţi, relatează Jerusalem Post, în ediţia electronică de miercuri.

Surse militare citate de cotidianul israelian afirmă că, în august, un avion de transport de tip C-130 Hercules, aparţinând IAF, va merge în România pentru manevre comune.

În 26 iulie 2010, şase militari israelieni şi un ofiţer român au murit în urma prăbuşirii unui elicopter de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion în timpul unui exerciţiu militar în apropiere de localitatea braşoveană Fundata. Ulterior, Forţele Aeriene Israeliene nu au mai trimis piloţi în România. Vezi aici mai multe detalii.

Totodată, comandantul IAF, generalul Ido Nehushtan, va participa anul acesta în România la o ceremonie comună în memoria militarilor morţi în accident.

Forţele Aeriene Israeliene sunt interesate să continue antrenamentele în România şi în special în Munţii Carpaţi, care sunt cunoscuţi pentru vremea instabilă, vârfurile înalte şi pădurile dese, teren pe care piloţii israelieni nu se pot antrena frecvent. Aceste condiţii sunt similare celor pe care IAF le-ar putea întâlni în operaţiuni viitoare.

IAF poate trimite avioane şi militari pentru antrenamente în România în baza acordului pe cinci ani semnat, în 2006, de către ministrul israelian al Apărării de la acea vreme, Shaul Mofaz, şi omologul său român, Teodor Atanasiu. Acordul expiră la sfârşitul acestui an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite