Avantajele si neajunsurile integrarii in UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dupa ce a deschis, la 3 octombrie, negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Turcia a devenit "subiect-vedeta" pentru o sumedenie de analisti, proveniti cu precadere din partea occidentala a

Dupa ce a deschis, la 3 octombrie, negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Turcia a devenit "subiect-vedeta" pentru o sumedenie de analisti, proveniti cu precadere din partea occidentala a continentului. Cei mai multi s-au declarat sceptici in privinta oportunitatii alaturariiTurciei la UE, tradand si o doza de teama fata de cele 73 milioane de musulmani, posibili cetateni europeni in mai putin de un deceniu. Altii, mai putini, au incurajat demersul Bruxelles-ului, intuind avantajele pe termen lung decurgand din reusita integrarii celei mai mari tari musulmane cu regim laic. Toata lumea insa a fost de acord ca aderarea Turciei reprezinta una dintre cele mai mari provocari, poate mai mare inca decat extinderea spre Est, din istoria constructiei europene. Un adevar valabil in aceeasi masura si pentru Ankara. Am incercat sa aflam, in acest sens, cum se vede integrarea si de pe malurile Bosforului. Au sau nu europenii motive sa se teama de Turcia, care ar fi avantajele aderarii, din punctul de vedere al Ankarei, ce asteapta turcii de la UE si care sunt propriile lor temeri in privinta integrarii, sunt cateva din subiectele pe care le-am abordat intr-o discutie, fara retusuri, cu fostul ambasador al Turciei in Romania, E.S. Yaman Baskut, aflat in vizita la Bucuresti, la inceputul lunii noiembrie. In prezent, preda cursuri de politica externa la Universitatea din Istanbul.
20 miliarde de dolari investitii in 2005
Unul din marile atuuri ale Turciei in raport cu tarile Uniunii Europene este dinamica economiei interne si ritmul de dezvoltare. Numai in 2004, de pilda, a exemplificat dl. Yaman Baskut, cresterea economica a Turciei a fost de 9,8 la suta, cel mai inalt ritm din lume. Investitiile straine au crescut si ele intr-un ritm de invidiat, ajungand de la un miliard de dolari in anii trecuti la 20 de miliarde numai in 2005. "In Turcia s-au schimbat politicile economice, explica diplomatul saltul spectaculos al tarii sale, iar faptul ca vom adera la Uniunea Europeana a incurajat investitorii, aducand un plus de incredere". E adevarat ca mai exista probleme, rata inflatiei e inca mare, opt la suta, dar climatul economic s-a insanatosit, iar mediul de afaceri autohton asteapta cu incredere aderarea la UE, sustine fostul ambasador.
UE nu reprezinta o forta in materie de securitate
Enumerand, in contextul discutiei, prioritatile politicii externe ale tarii sale, E.S. Baskut a pus pe primul loc securitatea nationala. "In mediile economice, cand ne referim la securitatea nationala, avem in vedere integritatea teritoriala a tarii si independenta ei. Cand privim conjunctura internationala a zilelor noastre, avem impresia ca in lume exista o singura superputere, Statele Unite. In acest sens, si Romania, si Turcia, si alte tari trebuie sa urmareasca indeaproape ce fac SUA. UE nu reprezinta in momentul de fata o forta de autoaparare, si, din acest punct de vedere, Uniunea priveste tot catre Statele Unite. Armata pe care vrea sa o constituie UE nu reprezinta decat o forta regionala. Aceasta nu poate face nimic nici in Orientul apropiat, nici in Asia Centrala. Iata de ce este nevoie de umbrela de securitate americana. In privinta luarii deciziilor insa, Statele Unite sunt cele care hotarasc. Daca ceilalti nu sunt de acord cu ele, e treaba lor. Asa s-a intamplat cu interventia in Irak. In viitor se poate ajunge astfel la rezultate periculoase. Nu numai pentru zona noastra, ci si pentru prietenii Statelor Unite", a explicat diplomatul.
"Anumite conditii impuse de Bruxelles sunt inacceptabile"
Daca ambasadorul considera avantajoasa integrarea Turciei, sub aspect economic, anumite conditii politice impuse de UE sunt, in opinia sa, de-a dreptul pagubitoare. Dl. Yaman Baskut a enumerat, la capitolul dezavantaje, problema cipriota, Marea Egee, si minoritatile. "Este imposibil ca Turcia sa accepte intocmai conditiile care i se impun. Uniunea Europeana e importanta pentru Turcia, dar si invers. Trebuie sa existe o reciprocitate. Unii cred ca vom face ce ne cer ei. Ramane de vazut". In plus, a atras atentia diplomatul, si Romania, si Turcia trebuie sa-si faca foarte bine socotelile cand vine vorba de aderare. "Ajutoarele UE au scazut foarte mult, fondurile s-au micsorat. Dar noi trebuie sa ne conformam standardelor Uniunii, iar pentru aceasta e nevoie de bani suportati din bugetele proprii".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite