Austria preia presedintia UE fara iluzia ca va scoate Europa din criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Austria va prelua, de la 1 ianuarie 2006, pentru sase luni, presedintia Uniunii Europene, la sase ani dupa ce a facut obiectul unui boicot din partea partenerilor europeni pentru ca a permis

Austria va prelua, de la 1 ianuarie 2006, pentru sase luni, presedintia Uniunii Europene, la sase ani dupa ce a facut obiectul unui boicot din partea partenerilor europeni pentru ca a permis patrunderea in guvern a partidului de extrema dreapta condus de Jorg Haider. Ministrul austriac de externe, Ursula Plassnik, a declarat ca, pe timpul mandatului, Viena si-a propus sa redea ,increderea" si, ,dinamismul" Uniunii. In februarie 2000, guvernele "Celor 14" decideau sa refuze orice contact oficial bilateral cu autoritatile de la Viena protestand astfel la formarea coalitiei dintre populistul Jorg Haider si crestin-democratul Wolfgang Schussel. Sanctiunile nu au durat decat pana in septembrie, dupa ce UE s-a convins ca Executivul austriac respecta valorile europene. Sarcina Austriei se anunta a fi una complicata si cu putine sanse de a desface nodurile gordiene care ingreuneaza viitorul UE, mai ales in contextul in care cetatenii austrieci se arata neincrezatori in Uniune si sunt impasibili la faptul ca tara lor va prelua presedintia. Mai mult, 70 la suta dintre ei spun ca cei zece ani de apartenenta la Uniune au adus Austriei putine avantaje sau deloc.
Subiectele spinoase, lasate in seama altora
Sefa diplomatiei austriece, Ursula Plassnik, a anuntat ca, in perioada mandatului sau, Viena nu va insista asupra adoptarii Constitutiei Europene. Ea a motivat aceasta decizie prin faptul ca ,nu pot exista remedii rapide si raspunsuri imediate", in conditiile in care Europa se afla intr-o perioada de reflectie, decisa de liderii europeni dupa respingerea documentului de catre Franta si Olanda. Tratatul constitutional va fi repus in discutie abia la un summit european programat pentru luna iunie a anului viitor. Viena este la fel de precauta si in ceea ce priveste extinderea Uniunii Europene si granitele viitoare ale acesteia. Unele state membre, in special Franta, asteapta ca Austria sa initieze o dezbatere ampla privind gradul de pregatire a Uniunii pentru a accepta noi membri. Subiectul nu figureaza insa pe agenda de lucru comuna nici a Austriei si nici a Finlandei, ce va urma la presedintia UE incepand de la 1 iulie 2006.
Cu ochii pe Bucuresti si Sofia
Referitor la procesul de extindere, presedintia austriaca propune intensificarea monitorizarii Bulgariei si Romaniei, astfel incat UE sa se asigure ca aceste doua tari vor fi pregatite sa adere in 2007. Cat priveste o eventuala amanare cu un an a aderarii Romaniei la UE, Ursula Plassnik a reamintit ca Bucurestiul trebuie sa indeplineasca cerintele Comisiei Europene, intre care a mentionat lupta impotriva coruptiei. ,Trebuie sa vedem progrese suplimentare", a subliniat sefa diplomatiei austriece. In schimb, stabilitatea Balcanilor va constitui una dintre prioritatile ,naturale". Cat pri-veste inceperea concreta a negocierilor de aderare cu Turcia, Plassnik a afirmat ca ,nu este in nici un caz exclus" ca aceasta sa aiba loc in timpul presedintiei Austriei, dar este inca prea devreme pentru o decizie in acest sens.
Interesul cetateanului, inainte de toate
Austria este de parere ca Uniunea trebuie sa se concentreze acum pe subiecte de care este interesat in mod cotidian cetateanul european. Viena si-a propus ca reuniunile din cadrul consiliilor de ministri sa aiba in vedere dezvoltarea economica si sociala, protectia mediului, libertatea si securitatea cetatenilor, intarirea rolului Europei in lume. Ministrul austriac al muncii, Martin Bartestein, a spus ca ,Europa stie numai ce nu vrea, respectiv un model social american sau asiatic, dar nu stie ce vrea", inventand apoi un nou concept, care ar putea fi implementat in timpul presedintiei austriece: flexicuritatea, adica ,un echilibru intre flexibilitatea fortei de munca si securitatea sociala. Bartestein a subliniat ca la baza acestei idei stau modelele Austriei si Danemarcei. Ramane de vazut ce va reusi in urmatoarele sase luni Austria, care de la intrarea sa in UE, in 1995, a mai exercitat presedintia Uniunii in 1998. Atunci, guvernul social-democrat condus de Viktor Klima a organizat cu succes, in octombrie, summitul informal de la Portschach consacrat relansarii Europei, ca apoi sa constate, la Consiliul European din decembrie de la Viena, divizarea ,Celor 15" asupra perspectivei financiare 2000-2006.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite