Audierile în cadrul CIJ privind independenţa Kosovo s-au încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Internaţională de Justiţie urmează să emită un aviz consultativ
Curtea Internaţională de Justiţie urmează să emită un aviz consultativ

Curtea Internaţională de Justiţie a încheiat vineri examinarea legalităţii declarării în mod unilateral a independenţei provinciei sârbe Kosovo şi urmează să emită un aviz consultativ, fiind sesizată în acest sens de Adunarea Generală a ONU la cererea Serbiei.

"Curtea va începe să delibereze", a semnalat, pentru AFP, serviciul de presă al CIJ, principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite, cu sediul la Haga.

Avizul, care nu are caracter de constrângere, va fi redactat în lunile următoare de către cei 15 judecători ai CIJ şi va fi citi apoi în şedinţă publică, potrivit aceleiaşi surse.

Belgradul a afirmat la începerea audierilor, la 1 decembrie, că declaraţia de independenţă a Kosovo este "o provocare pentru ordinea juridică fondată pe principiul suveranităţii statelor".

"Independenţa Kosovo este ireversibilă şi va rămâne aşa", a asigurat la rândul său ministrul kosovar de externe, Skender Hyseni. El a primit sprijinul SUA, care au rugat Curtea să o declare "conformă cu dreptul internaţional" şi au prezentat-o ca un factor de stabilizare a Balcanilor.

La rândul ei, Rusia, aliat al Serbiei, a pledat pentru reluarea negocierilor privind statutul Kosovo, notează Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite