UPDATE VIDEO Gruparea anarhistă care i-a trimis un glonţ lui Berlusconi a revendicat atentatele în lanţ de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto: CNN
Sursa foto: CNN

O grupare anarhistă a revendicat cele două explozii de joi ale unor colete-capcană în ambasadele Elveţiei şi Chile, atentate care s-au soldat cu rănirea a două persoane şi avertizarea tuturor reprezentanţelor diplomatice din capitala italiană.

"Am decis să ne facem auzită vocea, prin cuvinte şi fapte. Să distrugem acest sistem de dominaţie. Trăiască FAI, trăiască anarhia. Federaţia anarhistă informală, celula revoluţionară Lambros Fountas", afirmă un scurt mesaj al Federaţiei anarhiste informale (FAI), care se află în posesia poliţiei antiterorism. Celula care a revendicat atentatele de la Roma, Lambros Fountas, poartă numele anarhistului grec ucis în martie la Atena, în cadrul unei confruntări cu poliţia.

Coletul expediat ambasadei Elveţiei a explodat în jurul orei 13.00, ora României, după ce a fost deschis de un angajat. Acesta din urmă, rănit grav la ambele mâini, a fost transportat la spital de echipele de salvare, dar viaţa lui nu este în pericol. În vârstă de 53 de ani, el riscă să îi fie amputate mâinile. Două ore mai târziu, un colet a explodat la ambasada statului Chile. Un bărbat de naţionalitate chiliană a fost rănit la faţă şi la mâini. "Este un act terorist absolut iraţional", a deplâns ambasadorul chilian. Bărbatul este rănit mai grav decât angajatul ambasadei elveţiene, potrivit Ansa, care susţine că acesta are răni la piept şi la ochi.Explozibilii se aflau în plicuri galbene identice, iar pachetele erau de mărimea unei casete video.

În urma acestor atentate, ambasadele din Roma au fost plasate în stare de alertă generală.

image

CINE SUNT ATENTATORII:

Ideologia FAI este de opoziţie faţă de Uniunea Europeană şi militantism pentru ordinea marxistă.

În 2003, grupul a trimis zeci de bombe la toate instituţiile Uniunii Europene şi la adresele unor oficiali ai Uniunii spunând că vrea să dărâme "aparatul de control şi represiune"

În decembrie 2003, preşedintele de atunci al Comisiei Europene, italianul Romano Prodi, a deschis un coletul care i-a fost trimis de FAI, pachetul a explodat, dar Prodi nu a fost rănit. FAI a zis că atacul a fost orchestrat astfel încât "porcul să ştie că operaţiunile noastre abia au început şi sunt vizaţi toţi cei ca el"

La 27 martie 2010, premierul italian Silvio Berlusconi, a primit la reşedinţa sa privată din zona Milano un plic de ameninţare conţinând un glonte şi o scrisoare în care i se trasmitea că "o vei sfârşi ca un şobolan".

În decembrie 2010, gruparea anarhistă a amplasat un dispozitiv incendiar în clădirea universităţii Bocconi din Milano.

CE S-A ÎNTÂMPLAT JOI:

ORA 19.50 Poliţia italiană urmăreşte pista "anarhistă" în cazul coletelor-capcană care au explodat joi în două ambasade din Roma, a spus ministrul de Interne, Roberto Maroni. Potrivit acestuia, indiciile "provin din episoade similare care s-au produs în noiembrie în Grecia".

ORA 18.00 Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a declarat, joi, că există "ameninţări grave" împotriva ambasadelor de la Roma şi a adresat un mesaj de "prudenţă" tuturor reprezentanţelor italiene din lume.

ORA 16.35 Poliţia italiană efectuează verificări la toate ambasadele şi consulatele din Roma.

ORA 16.25 Pachetele-bombă ar fi fost expediate din Grecia, scrie agenţia de presă AGI.

Persoana grav rănită, un angajat al ambasadei Elveţiei, a fost transportată la spital. Potrivit autorităţilor, incidentul a avut loc la poarta de intrare în curtea ambasadei Elveţiei. La sediul misiunii diplomatice a fost trimis un colet care a explodat în timp ce un agent de securitate l-a deschis pentru a-l verifica. Angajatul a fost rănit la mâini de explozie. O altă persoană este în stare de şoc. Potrivit Corriere della Sera, una dintre piste este cea a "cercurilor anarhiste din mişcarea ecologist-teroristă".

Atentat în Roma

O altă bombă a explodat joi la ambasada statului Chile din Roma, provocând rănirea unei persoane.

Ambasada ucraineană din Roma a anunţat că, în urma verificării unui pachet suspect, nu s-a descoperit niciun obiect periculos. Anterior se anunţase că un pachet suspect a fost descoperit în ambasadă.

Atentat în Roma

Crăciun în haos: Al Qaeda plănuieşte atacuri sinucigaşe în Europa şi SUA

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite