Atena obţine un termen suplimentar de doi ani pentru reducerea deficitului bugetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonis Samaras,  premierul Greciei
Antonis Samaras, premierul Greciei

Guvernul grec va obţine o extindere de doi ani a perioadei în care trebuie sã-şi reducã deficitul bugetar, informeazã cotidianul german Süddeutsche Zeitung în ediţia sa de miercuri, citând un protocol de acord cu creditorii internaţionali ai Greciei, scrie AFP.

Atena va trebui sã atingã ţintele de deficit bugetar, sub pragul de 3% din Produsul sãu Intern Brut (PIB), în 2016, şi nu în 2014, aşa cum era prevãzut pânã în prezent, continuã publicaţia de la Munchen.

Termenele acordate Greciei pentru punerea în practicã a reformelor pe piaţa internã a muncii şi în sectorul energiei, precum şi pentru noi privatizãri vor fi de asemenea prelungite, potrivit sursei citate.

Premierul Antonis Samaras poate sã mai conteze şi pe faptul cã partenerii europeni ai Greciei vor debloca rapid o nouã tranşã de ajutor, în valoare de 31,5 miliarde euro, adaugã Süddeutsche Zeitung.

Atena prevede un program de privatizare cu venituri de numai 8,8 miliarde de euro pânã la sfârşitul lui 2015, faţã de 19 miliarde euro estimate pânã în prezent.

O chestiune era însã în suspans marţi, şi anume cum va reuşi Atena sã acopere deficitul bugetar din 2013 şi 2014, ziarul german precizând cã este necesar un efort suplimentar de 15 pânã la 18 miliarde de euro.

Samaras a anunţat marţi searã cã guvernul sãu de coaliţie va continua negocierile pentru a pune la punct mãsurile de austeritate cerute de Uniunea Europeanã şi Fondul Monetar Internaţional.

Deblocarea tranşei de 31,5 miliarde de euro presupune acordul între guvernul grec şi troica finanţatorilor (UE-FMI-BCE) cu privire la noi economii în valoare de 13,5 miliarde de euro cerute de creditori pentru 2013 şi 2014, dintre care 9 miliarde se referã la anul viitor.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite