Atac asupra vehiculelor Naţiunilor Unite din Priştina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup ce s-a prezentat drept Armata pentru Eliberarea Kosovo a revendicat atentatul Trei autovehicule aparţinând misiunii ONU în Kosovo şi un vehicul privat au fost avariate în urma unei

Un grup ce s-a prezentat drept Armata pentru Eliberarea Kosovo a revendicat atentatul

Trei autovehicule aparţinând misiunii ONU în Kosovo şi un vehicul privat au fost avariate în urma unei explozii produse dintr-o zonă rezidenţială din capitala provinciei Kosovo, Priştina. Deflagraţia nu s-a soldat cu victime, a anunţat poliţia citată de AFP.

Un dispozitiv de origine necunoscută a explodat luni seara, în jurul orei locale 21.30 (22.30 ora României), în apropiere de centrul Priştinei. O sursă din poliţie a afirmat că dispozitivul explozibil a fost plasat sub una dintre maşini. Acest incident survine la 10 zile după ce două persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre poliţie şi simpatizanţii mişcării albaneze "Autoapărarea", care militează pentru independenţa provinciei.

Un grup ce s-a prezentat drept Armata pentru Eliberarea Kosovo a revendicat, ieri, atentatul cu bombă care a vizat cele trei vehicule ale ONU, afirmând că atacul a fost o ripostă la uciderea a doi protestatari etnici albanezi în confruntările ce au avut loc în legătură cu propunerile emisarului Naţiunilor Unite privind viitorul provinciei sârbe, informează AA. Grupul, care a difuzat declaraţia prin e-mail, s-a prezentat drept Armata pentru Eliberarea Kosovo - în prezent forţa de gherilă dezmembrată a etnicilor albanezi care a luptat pentru independenţă împotriva forţelor sârbe în timpul conflictului din 1998-1999 (UCK). Gruparea susţine că s-a reorganizat pentru "a răzbuna moartea celor doi protestatari". Poliţia nu a comentat declaraţia, a cărei autenticitate nu a putut fi verificată de surse independente.

Emisarul ONU, dispus să modifice proiectul privind statutul provinciei

Sârbii şi kosovarii, mai divizaţi ca niciodată în legătură cu statutul teritoriului, urmează să se întâlnească astăzi, la Viena, cu mediatorul ONU, Martti Ahtisaari, pentru a examina împreună proiectul pe care acesta din urmă îl va prezenta la mijlocul lunii martie Consiliului de Securitate. Negocierile de astăzi se desfăşoară pe baza planului prezentat pe 2 februarie de Ahtisaari, plan care deschide calea spre o formă de suveranitate a provinciei sârbe fără să fie stipulată în mod clar independenţa regiunii. Proiectul a fost respins de Belgrad, în timp ce Priştina aspiră la o reală independenţă. Purtătorul de cuvânt de la Biroul mediatorului special al ONU pentru Kosovo (UNOSEK), Remi Durlo, a declarat că emisarul special pentru provincia sârbă, Martti Ahtisaari, ar fi dispus să modifice proiectul său privind viitorul statut al regiunii în cazul în care cele două părţi, Belgradul şi Priştina, avansează propuneri reciproc acceptabile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite