Asasinii jurnaliştilor se simt protejaţi de stat în Rusia, spune readactorul-şef de la Novaia Gazeta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asasinii jurnaliştilor se simt protejaţi de stat în Rusia, une autorii acestor crime rămân de cele mai multe ori nepedepsiţi, a declarat marţi redactorul şeful al Novaia Gazeta. La această publicaţie a lucrat Anna Politkovskaia, jurnalista omorâtă în 2006.

"Situaţia este paradoxală în Rusia: asasinii jurnaliştilor se simt mai apropiaţi de putere, din punct de vedere social, decât jurnaliştii", a spus Dmitri Muratov, într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova. Din punctul său de vedere, aceşti criminali cred că acţionează în interesul statului.

Astfel, bărbatul care a încercat să ucidă un jurnalist al Novaia Gazeta, Serghei Zolovkin, arestat la locul faptei în 2002, "i-a scris apoi, din închisoare, preşedintelui rus din perioada respectivă Vladimir Putin explicându-i că merită să fie eliberat pentru că atacul său viza un critic al ţării", a spus Muratov.

Serghei Zolovkin ancheta hotelurile particulare pe care oligarhii ruşi şi le-au construit pe malul Mării Negre, într-o zonă protejată.

Cel puţin 40 de jurnalişti au fost ucişi în Rusia din 1993 pentru activităţile lor profesionale, potrivit Centrului pentru jurnalism în situaţii extreme, fără ca vreunul dintre cei care au comandat asasinatele să fie prinşi.

"Această atmosferă de impunitate pentru asasini creşte numărul atacurilor", subliniază Muratov.

Anna Politkovskaia, care a criticat, în special, încălcarea drepturilor omului în Cecenia, a fost ucisă în octombrie 2006, în blocul său din Moscova, potrivit NewsIn.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite