Armata britanică se pregăteşte de un atac asupra Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata Marii Britanii a accelerat planurile privind o potenţială intervenţie militară în Iran, în condiţiile unei îngrijorări din ce în ce mai mari privind programul de îmbogăţire a uraniului derulat de Teheran, scrie publicaţia "The Guardian".

Ministerul britanic al Apărării crede că SUA ar putea decide să grăbească planurile privind lovituri militare asupra unor facilităţi nucleare iraniene. Oficialii britanici spun că, dacă Washingtonul decide acest lucru, va cere şi va obţine sprijinul Marii Britanii, pentru orice misiune, în ciuda unor rezerve în rândul coaliţiei de guvernare de la Londra.

În anticiparea unui potenţial atac, strategii militari britanici încearcă să stabilească unde să dispună navele Marinei Regale şi submarinele echipate cu rachete de croazieră Tomahawk în lunile următoare, ca parte a unei campanii aeriene şi maritime.

Jurnaliştii de la "Guardian" au vorbit cu mai mulţi oficiali britanici ai Apărării în ultimele săptămâni, care susţin că Iranul revine în centrul îngrijorării diplomatice după revoluţia din Libia.

Ei recunosc că preşedintele american, Barack Obama, nu ar dori să pornească o nouă acţiune militară înainte de alegerile din noiembrie anul viitor. Dar au avertizat că aceste calcule s-ar putea schimba din cauza informaţiilor din ce în ce mai îngrijorătoare obţinute de serviciile secrete şi posurii din ce în ce mai beligerante a Iranului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite