Croaţia: Un fost ministru al Apărării este acuzat de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Croaţia: Un fost ministru al Apărării este acuzat de corupţie
Croaţia: Un fost ministru al Apărării este acuzat de corupţie

Un fost ministru croat al apărării, Berislav Roncevici, a fost acuzat vineri de corupţie, pentru presupusa implicare în cumpărarea dezavantajoasă pentru stat a unor camioane militare, relatează agenţia oficială HINA, citată de AFP.

"Plângerea vizează doi foşti oficiali din Ministerul Apărării şi se referă la cumpărarea unor camioane militare în 2004", a precizat Ministerul de Interne într-un comunicat, fără să precizeze despre cei doi oameni este vorba.

Potrivit HINA, al doilea suspect este Ivo Bacici, adjunctul lui Roncevici la conducerea Ministerului Apărării, între 2003 şi 2008.

Poliţia nu a oferit detalii, dar, potrivit presei locale, cei doi sunt acuzaţi că au semnat la sfârşitul anului 2004 un contract "dezavantajos" pentru cumpărarea a 39 de camioane militare de la un concesionar local Iveco, la preţul de 4,6 milioane de euro.

Achiziţia, care a fost realizată imediat după anularea unei licitaţii, ar fi antrenat "pierderi" de circa 1,3 miliarde de euro din bugetul statului, potrivit aceleiaşi surse.

Roncevici, în prezent deputat în Parlamentul croat, a denunţat un "proces politic". "Dacă persistăm (asupra acestei afaceri - n.red.) va fi pentru prima dată când cineva este urmărit în justiţie în Croaţia pentru că a vegheat la respectarea legii", a declarat el.

După ultimele alegerile legislative, din noiembrie 2007, Roncevici a fost numit ministru de interne, înainte de a fi demis în octombrie 2008.

Lupta împotriva corupţiei este unul dintre principalele criterii care trebuie îndeplinite de Croaţiaîn demersurile pentru aderarea la UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite