Afacerea „Angolagate“ face victime sus-puse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerea „Angolagate“ face victime sus-puse
Afacerea „Angolagate“ face victime sus-puse

Tribunalul din Paris l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi o amendă de 375.000 de euro pe Jean-Christophe Mitterand, fiul fostului preşedinte socialist francez, pentru rolul jucat într-o vastă afacere de vânzare de arme către Angola în anii ’90.

În acelaşi proces, care a început la sfârşitul lui 2008, au mai fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare şi oamenii de afaceri Pierre Falcone şi Arcadi Gaydamak, personaje-cheie în afacerea supranumită „Angolagate“.

Justiţia îi acuză pe cei doi că, din 1993 şi până în 1998, au vândut Angolei, ţară aflată la vremea respectivă în plin război civil, arme provenind din fostul bloc sovietic, fără acordul statului francez. În total 42 de persoane au compărut în faţa instanţei sub acuzaţia că au participat la organizarea acestui trafic de arme în valoare de 790 de milioane de dolari. 420 de tancuri, 150.000 de obuze, 12 elicoptere şi şase nave de război au constituit obiectul tranzacţiilor.

Sarkozy, pus într-o situaţie delicată

Un alt personaj de marcă ce a primit la rândul său o condamnare de trei ani de închisoare (dintre care doi cu suspendare) este Charles Pasqua, fostul ministru francez de Interne. Acesta mai are de achitat şi o amendă de 100.000 de euro, pentru trafic de influenţă. Pasqua a declarat pentru postul de televiziune France 2 că-i va cere actualului lider de la Elysee, Nicolas Sarkozy, desecretizarea operaţiunilor de vânzare de armament efectuate de Franţa în acea perioadă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite