''Nu servim ţigani români sau est-europeni'' - afiş în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La intrarea într-un magazin de bijuterii de lângă Manchester un carton informează: "Ne pare rău, nu servim ţigani români sau est-europeni''.

Citiţi şi:
Oamenii de afaceri madrileni se plâng de cerşetorii români
VIDEO 115 români vânaţi de rasişti în Belfast s-au refugiat într-o biserică
Rromii vor să îşi schimbe titulatura în indiromi
VIDEO Imagini şocante cu asasinarea unui ţigan român

  • Incidentul vine după ce o contabilă de origine română stabilită în Marea Britanie şi-a dat în judecată fostul angajator, compania PricewaterhouseCoopers (PwC) din Londra, pentru discriminare rasială. Citiţi aici.


Proprietarul magazinului, Michael Plant, s-a hotărât să pună afişul după ce sâmbăta trecută i-a fost furată o verighetă de aur bărbătească, potrivit The Daily Express.

"Cred că aceşti infractori români şi est-europeni fac un deserviciu conaţionalilor lor. Evident, nu cred că toţi sunt răi, dar cum pot să disting cine e bun şi cine e rău?", a spus Plant.

El a povestit că infractorii care intră în magazin folosesc tehnici de distragere a atenţiei, de pildă îşi lasă copiii să alege prin preajmă şi aceştia ies apoi cu bijuteriile din magazin. Într-o zi Plant a fost jefuit de nouă brăţări, care valorau câteva mii de lire sterline.


“Mereu spun că sunt spanioli, dar nu sunt. Şi eu vorbesc mai bine spaniola decât ei", a adăugat proprietarul.

Plant (62 de ani), are de 22 de ani magazinul de bijuterii din Altrincham, comitatul Cheshire şi spune că nu este rasist, dar a fost în mod repetat ţinta infractorilor est-europeni. "Ar trebui să am dreptul de a spune ce oameni să intre în magazinul meu fără să risc acuzaţii de discriminare rasială. Ar trebui să pot să-mi aleg pe cine servesc", a declarat proprietarul magazinului de bijuterii.

După ce a plasat anunţul prin care interzicea intrarea ţiganilor în magazin, poliţia i-a spus să-l dea jos, în caz contrar riscând să fie acuzat de comportament rasist.

Soţia mea este din altă ţară şi avem prieteni în afara Angliei. Dar unii dintre cei care vin în această ţară par să aibe mai multe drepturi ca mine", şi-a exprimat Plant nemulţumirea

"Nu e vorba numai de est-europeni - dacă cineva vine beat în magazin, nici acesta nu va fi servit. Tot ce vreau este o abordare de bun simţ. Poliţia e mai degrabă reactivă decât proactivă, aşteaptă să se întâmple ceva şi abia apoi rezolvă", a adăugat Plant.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite