Angela Filote: prima româncă la vârful UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Filote va fi „cureaua de transmisie“ între presa europeană şi comisarul pentru Extindere
Angela Filote va fi „cureaua de transmisie“ între presa europeană şi comisarul pentru Extindere

În timp ce Angela Filote va fi cureaua de transmisie între presă şi comisarul pentru Extindere, soţul ei se ocupă de discursurile unui alt comisar: Dacian Cioloş. Angela Filote şi-a preluat postul de trei zile. După o carieră de peste 15 ani în instituţiile europene, bârlădeanca va face auzită vocea comisarului ceh Stefan Fule.

Punctul de plecare în aventura europeană a fost anul 1993. Angela Filote era la Amsterdam, unde tocmai terminase studiile postuniversitare, specializarea Relaţii Internaţionale şi Europene.

De ziua ei, pe 24 septembrie, a fost felicitată telefonic de un prieten. Printre altele, i-a spus că UE îşi deschidea un birou la Bucureşti. „Fără să stau pe gânduri am trimis un CV şi o scrisoare de intenţie", povesteşte Angela Filote pentru „Adevărul".

După examenul scris a urmat proba de foc, interviul cu Karen Fogg, prima şefă a Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti. „M-a întrebat cum mi s-a părut examenul scris. După cum mi-e firea am spus adevărul, apreciind că întrebările au fost concepute de nişte consultanţi, care nu ştiu ce presupune funcţia de ofiţer de presă". Fogg a replicat că ea s-a ocupat de întrebări, moment în care Angela şi-a spus în gând „poţi să-ţi iei adio de la acest job". N-a fost aşa.

Francheţea i-a fost apreciată şi Angela Filote a pornit de la zero. Şi-a format o mică echipă, pe care a condus-o până în 2006.

„A fost o perioadă extraordinară. E fantastic să te simţi o mică rotiţă într-o maşină de făcut istorie. Vedeam cum se face un puzzle, vedeam cum o Românie ieşită din comunism, demoralizată, îşi recâştiga încrederea în sine, reinventându-se". „Mi-a plăcut atât de mult încât nu eram pregătită să plec", mai spune Angela Filote.

Spre alte zări

Şi totuşi a plecat. O altă întâmplare neprevăzută a determinat-o să împărtăşească şi altora experienţa românească din timpul negocierilor de aderare la spaţiul comunitar. În 2006, a fost invitată la o conferinţă în Turcia pentru a vorbi despre reţeaua de multiplicatori europeni, un proiect-pionierat pe care îl pusese cu succes în practică în România.

Propunerea unei firme de consultanţă care avea un contract cu delegaţia Comisiei Europene de la Ankara a determinat-o să stea trei ani în Turcia pentru a se ocupa de principalul proiect de comunicare al biroului din această ţară.

După experienţa turcească au urmat noi teste, trecute cu bine, şi intrarea pe bine cunoscuta listă de aşteptare a celor care aspiră la un post în instituţiile europene. Nu a aşteptat decât vreo două săptămâni şi a ajuns la 1 septembrie 2009, la reprezentanţa UE de la Cairo, pe postul de şef de delegaţie adjunct. Credea că va sta în Egipt patru ani.

Apelul telefonic

A intervenit din nou un apel telefonic prin care era întrebată dacă doreşte să fie inclusă pe lista candidaţilor pentru funcţia de purtător de cuvânt a comisarului ceh, Stefan Fülle. "Era într-o joi. Ningea, iar eu a trebuit să mă duc la interviu direct de la aeroport". Seara a sunat-o şeful de cabinet să-i spună că a trecut prima probă şi a doua zi va fi faţă în faţă cu Fule.

Ai zice că, după ce a dat atâtea interviuri, i-a ajuns. Nici vorbă. "E ca un joc de şah, o luptă de idei". Pe lângă pasiune, perseverenţă, optimism, Angela Filote spune întotdeauna ceea ce gândeşte. Chiar dacă asta a costat-o la un moment dat un post pe care şi-l dorea foarte mult.

În pofida programului încărcat, viaţa de familie nu îi este afectată. Soţul ei cizelează discursurile comisarului Dacian Cioloş, aşa că nu vor mai fi la sute de kilometri distanţă aşa cum s-a întâmplat în anumite perioade în care a lucrat în Turcia şi Egipt.

Dosare „fierbinţi" la Extindere

Comisarul pentru Extindere şi Politica de Vecinătate va avea de gestionat problema spinoasă a relaţiei dintre UE şi Turcia, ţară ce speră de ani buni să fie primită în spaţiul comunitar. Liderii europeni sunt însă divizaţi, nereuşind să stabilească dacă Turcia este o naţiune europeană sau nu.

Croaţia şi alte ţări din Balcanii de Vest vor şi ele în clubul UE, confruntat cu o „oboseală a extinderii". Apropierea Republicii Moldova şi a celorlalte state din Parteneriatul Estic de UE reprezintă un alt dosar sensibil pe agenda noului comisar.

CV pe scurt

Născută la 24 septembrie 1966, Angela Filote - originară din Bârlad - a absolvit Facultatea de Comerţ, din cadrul ASE. A urmat apoi numeroase cursuri, seminarii şi specializări, printre care studiile postuniversitare ale SNSPA şi un master în Filosofia Relaţiilor Internaţionale la Amsterdam.

Timp de doi ani a lucrat ca jurnalist, la „Evenimentul Zilei" şi „Express Magazine". La capitolul limbi străine, pe lângă franceză şi engleză, a început să înveţe turca şi araba în perioada în care a lucrat în Turcia şi Egipt.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite