Angela Merkel pierde alegerile din Renania de Nord-Vestfalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele exit-poll-urilor din Renania de Nord-Westfalia indică faptul că Angela Merkel a pierdut alegerile regionale cheie şi, în acest fel, majoritatea din Camera superioară a Parlamentului, în urma unei campanii eclipsate de criza din Grecia, informează The Guardian.

Cancelarul german Creştin-Democrat (CDU) a pierdut 10% faţă de alegerile din 2005, obţinând 43% din voturi, iar aliaţii de la Partidul Liber Democrat (FDP) 6,5%, înfrângere care, cel mai probabil, va arunca în umbră restul mandatului Angelei Merkel. Deşi campania a fost dominată de probleme regionale precum municipalităţile falimentare şi fondurile pentru educaţie, ea a fost eclipsată de problemele din Grecia.

Merkel a fost acuzată că a întârziat aprobarea ajutorului financiar pentru Grecia, de teamă că ar izola alegătorii din Renania de Nord-Westfalia.  Prin pierderea majorităţii în camera superioară, Merkel va fi nevoită să caute o formulă de compromis cu opoziţia de stânga.

Social democraţii din opoziţie (SPD) au obţinut 34,5% din voturi, în timp ce verzii au înregistrat 12,5% din voturi, adică nu vor putea forma, singure, o majoritate. 

Prin urmare, în condiţiile în care nici alianţa CDU/FDP şi nici cea formată din Verzii ecologişti şi SPD nu vor putea forma o coaliţie, opţiunile pentru o nouă administraţie în Renania de Nord-Westfalia rămân deschise.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite