Ancheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lordul Levy, casierul Partidului Laburist, a fost arestat din nou de poliţia britanică, fiind suspectat că a încercat să deturneze cursul justiţiei Lordul Michael Levy (foto), un

Lordul Levy, casierul Partidului Laburist, a fost arestat din nou de poliţia britanică, fiind suspectat că a încercat să deturneze cursul justiţiei

Lordul Michael Levy (foto), un prieten apropiat al lui Tony Blair şi trimisul personal al acestuia în Orientul Mijlociu, a fost interogat mai mult de patru ore, iar apoi eliberat pe cauţiune. El este a doua persoană din cercul apropiat premierului acuzată de acoperirea probelor, după ce consilierul Ruth Turner a fost arestat cu 12 zile în urmă sub aceleaşi acuzaţii.

Un purtător de cuvânt al lui Levy a declarat că acesta neagă acuzaţia, în timp ce "Downing Street" a refuzat să comenteze pe marginea arestării. Poliţia a chestionat până acum circa 90 de persoane, inclusiv pe Tony Blair, care este primul premier britanic anchetat de poliţie, după David Lloyd George, în anii 1920. Până în prezent, patru persoane au fost arestate, dar niciuna nu a fost acuzată oficial.

Ancheta a început acum 10 luni, după ce a ieşit la iveală că un mare număr de împrumuturi secrete au fost acordate laburiştilor înaintea alegerilor din 2005 şi că unii dintre cei care au împrumutat partidul au fost ulterior nominalizaţi pentru obţinerea unor titluri de onoare.

Opoziţia vorbeşte despre un nou "Watergate"

Politicienii din opoziţie au comparat noua turnură pe care a luat-o ancheta din Downing Street cu criza Watergate, care a dus la demisia preşedintelui american Richard Nixon, în 1974. "În cazul preşedintelui Richard Nixon, vina a fost acoperirea infractorilor, dar trebuie să aşteptăm rezultatul investigaţiilor pentru a vedea dacă nu cumva se întâmplă exact acelaşi lucru şi în Downing Street", a spus liberal-democratul Edward Davey. Blair este presat de laburişti să anunţe data retragerii înainte de alegerile locale din mai, pentru a reduce daunele provocate partidului de scandal. Ei susţin că fixarea unui termen pentru părăsirea funcţiei l-ar salva pe premier şi de la ruşinea de a fi nevoit să demisioneze, în cazul în care unul din apropiaţii săi va fi trimis în judecată. Blair a afirmat că va părăsi biroul înainte de luna septembrie şi a dat de înţeles că la summitul UE din iunie va fi încă premier.

Bileţelul scandalos în varianta britanică nu a ieşit încă la iveală

Britanicii au şi ei un bileţel scandalos. Downing Street a negat recent anumite zvonuri cum că Scotland Yard ar fi descoperit săptămâna trecută, printre hârtiile confiscate, un bileţel compromiţător scris de Tony Blair.

Se spune că acesta ar menţiona 12 donatori, ţinuţi secreţi, care au furnizat Partidului Laburist, în campania electorală, circa 14 milioane de lire sterline şi despre care poliţia crede că urmau să primească titluri de onoare. Tony Blair a negat existenţa biletului. Săptămâna trecută, Downing Street a negat şi acuzaţiile că are un sistem secret de e-mail, din care mesajele au fost şterse după începerea anchetei.

Şanse de 7/1 în favoarea arestării sau acuzării lui Blair

Arestarea lui Levy a influenţat ieri cotele pariurilor politice în Anglia. La Casa de pariuri William Hill, cota s-a modificat brusc de la 12/1 la 7/1 în favoarea arestării sau acuzării lui Blair pentru orice fel de infracţiune în cursul lui 2007. Purtătorul de cuvânt al casei de pariuri a declarat că unii clienţi au depus chiar şi 1.000 de lire sterline în favoarea unei arestări sau acuzări în 2007 şi că anunţul privind arestarea lordului Levy a stârnit un val de interese pentru pariuri. Un alt subiect de pariuri este momentul în care Blair va demisiona. Miza la William Hill este de 11/10 în favoarea unei retrageri în mai, a doua probabilitate fiind iulie (4/1), iar a treia, aprilie (5/1).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite