Amnesty International cere Uniunii Europene să pună capăt discriminării în cazul romilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statisticile arată că guverne din Bulgaria, Grecia, Italia, România şi Serbia au realizat evacuări forţate în cazul romilor
Statisticile arată că guverne din Bulgaria, Grecia, Italia, România şi Serbia au realizat evacuări forţate în cazul romilor

Într-un comunicat dat publicităţii de biroul AI de la Bruxelles, organizaţia nonguvernamentală Amnesty International cere Uniunii Europene şi statelor membre să adopte măsuri concrete pentru a pune capăt discriminării, sărăciei şi excluziunii cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa.

Potrivit amnesty.org, în ajunul celui de-al doilea Summit European privind situaţia romilor, care începe joi în oraşul spaniol Cordoba, Amnesty International solicită Uiunii Europene să elaboreze o strategie cuprinzătoare pentru a asigura romilor egalitate.

În ciuda discriminării răspândite împotriva a milioane de romi pe întregul continent, UE nu reuşeşte să tragă la răspundere autorităţile naţionale atunci acestea nu îşi respectă obligaţiile. Liderii UE trebuie să adopte un plan concret de acţiune pentru a trata abuzurile la adresa drepturilor omului, întâmpinate de comunităţile de romi, afirmă secretarul general interimar al Amnesty International, Claudio Cordone.

El aminteşte de nevoia unor măsuri concrete pentru stoparea discriminării în ce priveşte accesul la locuinţe, educaţie, sănătate şi ocuparea forţei de muncă, dar şi de cazurile în care romii sunt evacuaţi din locuinţe improvizate adesea fără nicio notificare şi fără a li se oferi alternative.

Statisticile Amnesty International arată că unele guverne europene, precum cele din Bulgaria, Grecia, Italia, România şi Serbia, au realizat evacuări forţate prin care s-au încălcat obligaţiile internaţionale ale ţărilor respective. Eşecul în a asigura romilor locuinţe alternative adecvate sau mutarea lor în zone izolate nu fac decât să perpetueze segregarea comunităţilor de romi.

Romii sunt cetăţeni ai Europei şi liderii europeni trebuie să garanteze că ei au aceleaşi drepturi şi responsabilităţi precum compatrioţii lor. Nu pot exista cetăţeni de mâna a doua în Europa secolului XXI. La Summitul de la Cordoba, liderii UE trebuie să elaboreze un cadru politic coerent al UE care să trateze discriminarea romilor în Europa. Ei trebuie să arate voinţă politică pentru a face din incluziunea romilor o realitate, adaugă reprezentantul Amnesty International.

În comunicatul Amnesty International se aminteşte de un caz petrecut în România, în anul 2004, când 100 de romi au fost evacuaţi dintr-o clădire din centrul municipiului Miercurea-Ciuc.

Cei mai mulţi au fost mutaţi de autorităţi în barăci metalice la periferia localităţii, în spatele unei uzine de tratare a apelor menajere. Unii au decis apoi să se mute în apropierea unei gropi de gunoi decât să stea în apropierea uzinei respective.

Locuinţele temporare situate în apopierea uzinei de tratare a apelor menajere se aflau în interiorul zonei cu o rază de 300 de metri stabilite de legea română pentru a separa locuinţele de potenţialele surse toxice. Situaţia familiilor de romi a rămas neschimbată în ultimii 6 ani, adaugă Amnesty International.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite