Alpiniştii sunt deranjaţi de "Micul Hitler" sau "Al Treilea Reich", numele unor munţi din Suedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea suedeză, care-i permite primei persoane ce cucereşte vârful unui munte să îl denumească după bunul plac, a făcut ca unii munţi să aibă câteva nume aproape inacceptabile, scrie haaretz.com.

În ultimii ani, mai multe vârfuri, din lanţul muntos din Jarfalla, din apropierea capitalei suedeze Stockholm, au fost botezate cu nume legate de teme pro-naziste. Alpiniştii care ajung în vârful muntelui se plâng că la destinaţie îi aşteaptă o placă pe care poate să scrie "Svastica", "Al Treilea Reich" sau "Zyklon".

Sub legea suedeză, primul care ajunge pe un vârf îl poate denumi după cum pofteşte. Alte nume date munţilor din regiune sunt "Kristallnacht" (Noaptea de cristal - n.r), "Crematorium" sau "Himmler" (unul dintre liderii naziști de prim rang ai Germaniei naziste - n.r.). 

Dar acum, la mai bine de zece ani de când au fost numiţi, alţi alpinişti încep să se plângă şi să fie dezamăgiţi de ceea ce găsesc sus. Alpinista Cordelia Hess a declarat ziarului suedez Dagnes Nyheter "Mi s-a părut mai degrabă neplăcut să urc pe "Cremetoriu" sau să spun că "urmează să îmi petrec o Noaptea de cristal".

"Scopul unor astfel de nume date unor rute de căţărare este să trivializeze Holocaustul şi să sumbineze respectul pentru Holocaust", a spus ea.

Asociaţia alpiniştilor din Suedia a susţinut că nu li s-a adus la cunoştinţă de numele dezagreabile date munţilor, dar a adăugat că uneori, aceste denumiri sunt glume din interiorul discuţiilor dintre alpinişti.

Şi într-adevăr, un alpinist pe nume Mikael Wideberg, care a numit un vârf "Micul Hitler" în 2001 a respins controversele, spunând că numele ar trebui interpretate drept "chestiuni între alpinişti", şi adăugând că "există alţi munţi cu nume chiar mai grave".

Cu câţiva ani în urmă, numele "Ngero" al unui munte de lângă Karlstad a fost schimbat după ce o persoană de culoare a spus că se simte ofensat de denumirea lui.

Ambasada Isarelului din Stockholm cunoaşte acest subiect controversat, dar nu a comentat asupra lui.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite