Alertă maximă în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Paris au întărit măsurile de securitate, după descoperirea unor explozibili în magazinul parizian Printemps. Peste 2.500 de poliţişti şi jandarmi supraveghează marile magazine, gările şi aeroporturile din Paris. Efectivele forţelor de ordine au fost suplimentate.

La o zi după ce o grupare necunoscută – Frontul Revoluţionar Afgan – a anunţat că a amplasat cinci dispozitive cu explozibil în cunoscutul magazin Printemps din centrul Parisului, autorităţile franceze au intrat în alertă.

Michele Alliot-Marie, ministrul de Interne, a anunţat întărirea efectivelor de poliţişti şi jandarmi din jurul marilor magazine cu 500 de persoane, respectiv un total de 2.500 de persoane pentru garantarea securităţii în perioada Sărbătorilor.

La rândul său, şeful poliţiei din Paris, Michel Gaudin, a suplimentat dispozitivul excepţional al funcţionarilor în civil şi în uniformă în toată regiunea Ile-de-France.

În acelaşi timp, aproximativ 1.500 de agenţi, majoritatea poliţişti de proximitate, au fost mobilizaţi pentru a garanta securitatea în Halles, pe Champs-Elysee, în jurul gării Montparnasee şi în cartierele de lux din Piaţa Vendome şi pe Avenue Montaigne. Măsuri similare au fost luate şi la Marsilia, Lyon sau Lile.

Pe de altă parte, până la 18 ianuarie, în cartierul unde se află marile magazine de pe bulevardul Haussmann vor fi mărite patrulele, în timp ce un camion va fi transformat în comisariat mobil, care va fi ajutat de 630 de poliţişti din nouă unităţi ale Companiei naţionale de securitate.

“Pista islamistă”, incertă

În acest context, poliţia şi jandarmeria s-au întâlnit ieri la Ministerul de Interne cu reprezentanţii marilor magazine, ai transporturilor publice şi ai aeroporturilor din Paris.

Mobilizarea autorităţilor franceze vine după descoperirea, marţi dimineaţă, a unor explozibili în marele magazin Printemps din capitală.

Actul a fost revendicat, într-o scrisoare transmisă AFP, de gruparea Frontul Revoluţionar Afgan, care cere retragerea trupelor franceze din Afganistan. Experţii şi oficialii din Hexagon pun însă sub semnul întrebării originea islamistă a misterioasei revendicări.

Un judecător antiterorism a explicat, sub acoperirea anonimatului, că textul revendicării nu seamănă cu unul obişnuit al grupărilor islamiste. El a precizat că există cel puţin patru elemente discordante. “Nu există nicio referire la un text religios. Iar teroriştiii gândesc şi acţionează în termeni religioşi.

Toate documentele, CD-urile, DVD-urile, casetele pe care le avem în dosarele de terorism sunt, în proporţie de 90%, texte religioase”, a afirmat expertul.

La rândul său, Herve Morin, ministrul Apărării, a declarat că frazeologia şi dialectica nu este cea a mişcărilor teroriste islamiste. Hervé Morin a mai afirmat că incidentul de la Printemps nu pune sub semnul întrebării misiunea celor 2.800 de militari francezi aflaţi în prezent în Afganistan.

“Filiera afgană”, dezmembrată

Alerta declanşată în centrul capitalei nu a fost singurul eveniment care a provocat îngrijorare la Paris. Şapte persoane suspectate că au legături cu „mişcarea jihadistă“ au fost arestate în capitala Franţei.

Surse oficiale au precizat că Direcţia Generală de Informaţii Interne şi Secţiunea Antiterorism din Paris, care se ocupă de acest dosar, au arestat „un tânăr francez convertit la islam“ şi şase membri ai anturajului său.

Cei şapte sunt suspectaţi că aparţin sau cel puţin că frecventează „mişcările islamiste radicale“, în special pe cea „jihadistă“.

Presa franceză afirmă că cei şapte islamişti ar avea legături cu o filieră de recrutare a combatanţilor pentru Afganistan. Operaţiunea experţilor francezi a avut loc după o serie de arestări efectuate în Belgia la sfârşitul săptămânii trecute, unde 14 militanţi au fost reţinuţi.

 Atracţia turiştilor

Situat în centrul Parisului, magazinul Printemps Haussmann, unde au fost găsite dispozitivele cu explozibil, atrage zilnic 100.000 de clienţi, dintre care un sfert turişti.

Situat pe Bulevardul Haussmann, într-un cartier comercial şi turistic, magazinul se întinde pe o suprafaţă de aproape 48.000 de metri pătraţi. Magazinul se află alături de concurentul său istoric, Galeriile Lafayette.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite