VIDEO Palatul Buckingham, ţinta probabilă a alertei cu bombă din centrul Londrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scotland Yard a primit o ameninţare cu bombă din partea unui grup dizident de republicani irlandezi.

ORA 16.20 Perimetrul din jurul Palatului Buckingham a fost închis, confirmând informaţiile neoficiale privind posibilitatea amplasării bombei în această locaţie.

ORA 16.10 Poliţia londoneză sfătuieşte locuitorii să îşi continue activitatea zilnică în mod normal, dar să fie extrem de vigilenţi la orice lucru neobişnuit pe care îl sesizează.

În ciuda unui acord de pace semnat în 1998 cu organizaţia teroristă IRA în nordul Irlandei, dizidenţi republicani irlandezi au continuat de atunci să se opună procesului de pace. IRA, acronimul de la Irish Republican Army (Armata Republicană Irlandeză), este o organizaţie paramilitară naţionalistă irlandeză creată încă din 1919, care combate autoritatea britanică "ocupantă" în Irlanda de Nord, cu scopul obţinerii independenţei şi alipirii acestei regiuni la Republica Irlanda.

image

ORA 15.45 Numeroşi dizidenţi republicani irlandezi au fost arestaţi de forţele de ordine în Irlanda, ca măsură de securitate premergătoare primei vizite, marţi, a reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a, în Republica Irlandeză. Între timp, poliţiştii s-au confruntat cu o tentativă de atentat în timpul weekendului, o bombă fiind ataşată de bicicleta unui copil în nordul oraşului Belfast.

Străzile din centrul capitalei engleze au fost închise, potrivit BBC, inclusiv o stradă care duce către Palatul Buckingham.

image

Locaţia bombei, potrivit unor informaţii neoficiale, ar fi vecinătatea Palatului Buckingham. Avertizarea nu indică însă locul bombei, sau momentul eventualei explozii, potrivit declaraţiilor oficiale de până acum.

Nivelul alertei în Londra este "foarte grav", al doilea cel mai grav pe scara ameninţărilor teroriste, potrivit London Evening Standard.

Ameninţarea vine cu o zi înainte de prima vizită a Reginei Marii Britanii în Irlanda, din 1911 până în prezent.

-------------------------------------------------

Atentate în Londra:

Cincizeci şi şase de oameni au murit şi peste 700 au fost răniţi la data de 7 iulie 2005, când trei bombe au explodat la metroul londonez şi o a patra într-un autobuz. Atacul terorist a fost revendicat de reţeaua Al-Qaeda.

image
image
image
image
image

Un an mai târziu, la 10 august 2006, Europa a fost la un pas de cel mai mare atentat terorist din istorie. Poliţia metropolitană şi serviciile de siguranţă britanice au anunţat că au dejucat un complot terorist, care ar fi dus la distrugerea în zbor a 12 avioane care se îndreptau spre Statele Unite ale Americii. Poliţia londoneză a arestat atunci 21 de suspecţi.

La 29 iunie 2007, la Londra a fost din nou alertă, după ce poliţiştii au găsit în centrul metropolei o maşină în care se afla un dispozitiv exploziv rudimentar, dar extrem de periculos - 200 de litri de combustibil şi cuie. După câteva ore, o porţiune de drum din apropiere de Buckingham Palace a fost închisă din cauza unei alte maşini suspecte. Scotland Yard a confirmat că bombele artizanale dezamorsate în cele două maşinile erau funcţionale, iar poliţia afirmă că oricare din ele ar fi putut produce un număr considerabil de victime.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite