Alegerile pentru Parlamentul European, la sfârşitul lui 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu exclude posibilitatea ca ele să fie organizate chiar la sfârşitul anului 2006 sau la începutul lui 2007. "Dacă nu organizăm din timp scrutinul, participarea va fi slabă", a avertizat şi

nu exclude posibilitatea ca ele să fie organizate chiar la sfârşitul anului 2006 sau la începutul lui 2007. "Dacă nu organizăm din timp scrutinul, participarea va fi slabă", a avertizat şi euroobservatorul PSD Vasile Puşcaş.
Deşi există patru proiecte de lege parlamentare privind alegerile europarlamentarilor români şi unul interministerial, care figurează printre priorităţile României, Legislativul nu a luat în dezbatere niciunul dintre ele, majoritatea fiind blocate în comisii. De alegerile viitorilor parlamentari români în Parlamentul European şi-au adus aminte şi Boagiu, şi membrii PSD. În timp ce euroobservatorul Cristian Dumitrescu susţine că există presiuni din partea Bruxelles-ului pentru organizarea acestui scrutin, ministrul integrării spune "că putem face ceva şi noi (n.r. - românii) fără să ne bată cineva". Deşi Boagiu este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege pentru alegerile pentru PE al democraţilor, ea a făcut lobby pentru propunerea grupului interministerial MAI-MIE-MJ. "Nu există mari diferenţe între cele două proiecte", a explicat ea. Iniţiativa interministerială, care nu a fost înaintată încă parlamentului, a fost adoptată în şedinţa de guvern de săptămâna trecută. Deputatul PSD Vasile Puşcaş are o altă explicaţie pentru întârzierea înregistrării la Parlament a proiectului: "Discuţiile dintre PD-PNL ca nici acest subiect prioritar să nu fie luat în dezbatere". În timp ce proiectul PSD prevede vot uninominal şi opt circumscripţii pe regiuni de dezvoltare, iniţiativa susţinută de Anca Boagiu prevede votul pe liste şi o singură circumscripţie electorală. În plus, proiectul Puşcaş picat în Senat prevede paritate între candidaţii femei şi cei bărbaţi. "Primii trei candidaţi să nu fie de acelaşi sex", a spus Puşcaş, precizând că doritorii vor fi selectaţi în funcţie de o grilă calitativă, principalul atu fiind "abilitatea de bun parlamentar".

Euroobservatorii, favoriţi pe listele electorale pentru PE
În cazul în care alegerile pentru PE au loc după aderarea României la UE, europarlamentarii vor fi desemnaţi pentru un mandat de un an şi jumătate din rândul membrilor Parlamentului României. Actualii euroobservatori, deputaţi şi senatori, sunt avantajaţi la alegeri datorită experienţei acumulate în problemele PE, a confirmat Vasile Puşcaş (PSD).

Cetăţenii UE pot vota sau candida la alegerile europene din România
Cetăţenii UE cu rezidenţă (3 luni de şedere) sau rezidenţă permanentă (5 ani de şedere) în România pot vota şi candida la alegerile pentru PE din ţară. Aceasta dacă o solicită cu o lună înainte de scrutin şi dacă dau o declaraţie pe proprie răspundere că nu au mai votat sau candidat pe teritoriul vreunui alt stat comunitar la alegerile din PE din 2004.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite