UPDATE Alegeri prezidenţiale în Polonia pe 20 iunie / Vicepremierul Pawlak candidează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După decesul lui Lech Kaczynski, preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, a anunţat miercuri că alegerile prezidenţiale anticipate au fost stabilite pentru data de 20 iunie, informează Washington Post.

UPDATE Vicepremierul Waldemar Pawlak, candidează la prezidenţiale

Partidul Ţărănesc din Polonia, partenerul la guvernare al Platformei Civice, l-a desemnat miercuri pe liderul formaţiunii, vicepremierul Waldemar Pawlak, drept candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 20 iunie, informează o sursă din cadrul partidului.

Adunarea partidului a convenit ca Waldemar Pawlak să fie candidatul nostru, a declarat un responsabil de rang înalt din cadrul PSL.

Pawlak este vicepremier şi ministru al economiei în guvernul condus de liberalul Donald Tusk. El a fost de două ori prim-ministru al Poloniei în anii 1990.

image

Komorowski a semnat un decret în acest sens miercuri dimineaţă, la ora locală 05.40, a specificat secretarul său de presă.

Preşedintele Seimului Bronislaw Komorowski a luat decizia ca alegerile prezidenţiale din Republica Polonă să se desfăşoare duminică, 20 iunie, se menţionează în documentul postat pe site-ul oficial al Seimului de la Varşovia, potrivit Washington Post.

Potrivit legislaţiei poloneze, un eventual al doilea tur de scrutin va avea loc la 4 iulie, dacă niciunul dintre candidaţi nu va acumula peste 50% din sufragii în primul tur de scrutin.

Platforma civică, partidul de guvernământ din Polonia, anunţase anetrior că Bronislaw Komorowski va candida din partea acestei formaţiuni la viitoarele alegeri prezidenţiale. El este creditat cu cele mai multe dintre opţiunile de vot.

Potrivit celui mai recent sondaj, dat publicităţii marţi de ziarul polonez Fakt, Komorowski ar putea obţine 55% într-un al doilea tur de scrutin, comparativ cu 32 % cu cât este cotat Jaroslaw Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, încă nu şi-a anunţat candidatura la alegeri. Presa poloneză nu exclude posibilitatea ca partidul acestuia, Dreptate şi Justiţie, să desemneze un alt candidat, avansând numele lui Michal Kleiber, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Poloniei.

Lech Kaczynski, soţia sa Maria, împreună cu alţi 94 de ocupanţi ai avionului prezidenţial Tu-154, au murit într-un accident de avion la 10 aprilie, în apropiere de orăşelul Peciorsk din regiunea Smolensk, în vestul Rusiei.

Delegaţia oficială poloneză urma să participe la acţiunile comemorative dedicate împlinirii a 70 de ani de la masacrul celor aproximativ 22.000 de ofiţeri şi soldaţi polonezi în URSS.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite