Alegeri parlamentare în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Ucraina îşi alege, duminică, parlamentul cu ocazia unor alegeri legislative test, cu partidul aflat la putere pornind ca favorit, şi care s-ar putea încheia cu pătrunderea în Rada de la Kiev (parlamentul ucrainean), pentru prima dată, a formaţiunii politice conduse de celebrul boxer Vitali Klitschko, informează AFP.

Peste 3.700 de observatori străini vor urmări desfăşurarea scrutinului, considerat de Occident ca un "test" pentru democraţia ucraineană, relaţiile Kievului cu Vestul fiind tensionate din cauza scandalului provocat de arestarea Iuliei Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, motiv pentru care ea nu poate candida, notează Agerpres.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Regiunilor, condus de preşedintele Viktor Ianukovici, va ieşi în frunte, urmat de principala alianţă a opoziţiei, cu formaţiunea Iuliei Timoşenko ca factor de coeziune.

Partidul condus de Klitschko, numit Udar ("lovitură", în limba ucraineană) şi care până în prezent a avut activitate numai la Kiev, se anunţă ca marea surpriză a acestui scrutin şi ar putea intra pentru prima dată în parlament.

Alte două partide capabile să depăşească pragul electoral de 5 la sută sunt comuniştii şi opoziţia naţionalistă din cadrul "Svoboda".

Alianţa opoziţiei împreună cu Udar şi Svoboda şi-au promis reciproc că vor coopera în parlament, situaţie ce le-ar permite să deţină majoritatea, însă experţii pun la îndoială capacitatea lor de a ajunge la un acord de durată.

Jumătate dintre cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste, iar restul prin scrutin uninominal în circumscripţiile majoritare, fapt ce va complica şi mai mult formarea alianţelor politice în viitorul legislativ monocameral.

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, şi şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, au criticat unele derive observate în timpul campaniei, mai ales folosirea de "resurse administrative" în favoarea candidaţilor puterii, şi au chemat Kievul să "pună capăt" practicii de distribuire de bani sau produse de către candidaţi în schimbul voturilor.

Autorităţile au echipat secţiile de votare cu camere video ale căror imagini vor fi transmise în direct pe internet, oferind garanţia că scrutinul va fi transparent.

Opoziţia şi observatorii se tem însă că fraudele vor avea loc în timpul numărării voturilor, când transmisia în direct nu va mai funcţiona.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite