Albania dă test la democraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislativele de astăzi sunt cruciale pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană. Campania electorală a fost marcată de violenţe şi asasinate. Bruxelles-ul a avertizat că o repetare a fraudelor, ca la trecutele alegeri, ar submina traseul european al Tiranei. 

Mai citeşte şi:

Peste 8.000 de alegători de peste 100 de ani, aşteptaţi la vot în Albania
Albania şi Croaţia au devenit membre NATO
Albania intenţionează să-şi depună candidatura pentru UE până la sfârşitul lunii iunie
Albania se va împrumuta cu 250 milioane de euro pentru a acoperi deficitul bugetar

În jur de 3,1 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă pentru un mandat de patru ani 140 de deputaţi, dintre cei 4.000 de candidaţi din patru coaliţii politice ce însumează cel puţin 39 de partide.

Scrutinul se anunţă strâns între Partidul Democratic, formaţiunea din care face parte premierul în exerciţiu, Sali Berisha, în vârstă de 65 de ani, şi Partidul Socialist condus de primarul Tiranei, Edi Rama, în vârstă de 44 de ani.

Sondaje recente creditează cele două partide cu un număr aproape egal de intenţii de vot, cu un uşor avans pentru Partidul Democrat. Însă, potrivit analiştilor, niciuna dintre cele două formaţiuni nu va reuşi probabil să obţină majoritatea de 71 de locuri în Parlament. Fostul premier Ilir Meta, liderul Mişcării de Integrare Socialistă (LSI), creditat cu 4% în sondaje, ar putea juca, în acest caz, un rol decisiv.

Campanie electorală cu morţi

Uniunea Europeană a atras atenţia de mai multe ori că aceste alegeri au o importanţă capitală pentru perspectiva europeană a a Albaniei, care şi-a depus candidatura la UE la sfârşitul lunii aprilie. Acest avertistment este cu atât mai pertinent cu cât toate scrutinele organizate în Albania de la căderea comunismului, la începutul anilor ‘90, au fost marcate de violenţe şi contestări. Circa 3.000 de observatori, dintre care 500 străini, vor supraveghea alegerile.

Mai multe incidente au avut loc şi în timpul acestei campanii electorale. Un deputat socialist, Fatmir Xhindi, a fost ucis la începutul lunii mai. Într-un alt incident, un militant al Partidului Democratic a fost împuşcat în apropiere de Tirana. Un oficial local din Partidul Democrat-Creştin (de opoziţie) a fost asasinat săptămâna trecută în explozia maşinii sale la Shkodra, în nordul ţării.

G99, partidul tinerilor

G99 este cel mai nou partid care candidează în alegerile generale de astăzi din Albania, pentru a-l învinge pe veteranul politicii de la Tirana, Sali Berisha.

Partid al tinerilor, format anul acesta ca derivat al mişcării civice Mjaft! (Ajunge!), G99 a făcut campanie electorală mai degrabă prin celulare decât prin postere publicitare. Preşedintele G99, Erion Veliaj, are 29 de ani, vârsta medie a populaţiei albaneze, cea mai tânără din Europa.

Adversarul politic de învins este Sali Berisha, în vârstă de 65 de ani, aflat la putere neîntrerupt din 1992. Acesta a trecut prin scandaluri, crize şi o tentativă de lovitură de stat, dar dacă Uniunea pentru Schimbare, coaliţia condusă de Edi Rama, primarul capitalei, din care face parte G99, îl va trimite acasă peste câteva zile, o va face „la mustaţă“, potrivit sondajelor.

„La începutul lui 2000, noi am inventat Mjaft! pentru a demonstra că se putea râde de politică, de dinozauri. Se aproba o lege pentru a li se acorda privilegii soţiilor deputaţilor? Noi trimiteam zece tinere îmbrăcate ca Cenuşăreasa să asedieze Parlamentul. Dar nu mai este suficient“, explică Veliaj.

Promisiuni privind proprietatea

Una dintre moştenirile regimului stalinist care persistă încă în Albania este haosul din domeniul proprietăţii, care generează o incertitudine ce descurajează investitorii străini, scrie Reuters. În timpul regimului comunist stalinist, deţinerea de terenuri, maşini sau bărci era interzisă.

Când regimul s-a prăbuşit în 1991, mulţi au pus mâna pe ceea ce nu au putut avea timp de decenii, dar nu au încă titluri de proprietate. Atât Sali Berisha, cât şi rivalul său socialist Edi Rama spun că emiterea de titluri de proprietate pentru terenuri este o prioritate, în contextul în care ţara încearcă să atragă investiţii străine.

Albania este membră NATO din aprilie anul trecut, după tumultuoşii ani ‘90 marcaţi de infracţionalitate şi alegeri pline de nereguli.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite