Agricultura, marul discordiei in UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La recentele dezbateri ale summitului UE asupra bugetului pentru perioada 2007-2013, asa-numita ,politica agricola comuna" (PAC), prin care se acorda subventii produselor agrare ale tarilor membre, a

La recentele dezbateri ale summitului UE asupra bugetului pentru perioada 2007-2013, asa-numita ,politica agricola comuna" (PAC), prin care se acorda subventii produselor agrare ale tarilor membre, a constituit un adevarat mar al discordiei. Nu este, de fapt, o noutate, unii membri ai UE considera aceasta politica ca numarandu-se printre marile succese ale Uniunii, in vreme ce pentru altii reprezinta o scandaloasa risipa de bani. La summit s-au infruntat doua puncte de vedere, Franta, unul din principalii beneficiari ai PAC, sustinand necesitatea mentinerii actualului nivel al subventiilor si pledand, in schimb, pentru reducerea rabatului la buget acordat Marii Britanii, aceasta din urma conditionand insa orice diminuare a rabatului de reducerea subventiilor.
Ce este politica agricola comuna?
Agricultura a fost unul din domeniile principale ale colaborarii dintre tarile membre inca de la crearea Comunitatii Europene. La tratativele pentru infiintarea Pietei Comune, Franta a insistat asupra unui sistem al subventiilor pentru produsele agrare, ca pret pentru acceptarea liberului schimb in domeniul produselor industriale. Politica agricola comuna a inceput sa opereze din 1962, cand organismele comunitare au inceput sa achizitioneze productiile agrare atunci cand preturile pe piata au scazut sub un anumit nivel. Aceasta a contribuit la reducerea importurilor de produse agricole, dar in scurta vreme a dus la o veritabila supraproductie, dand nastere la imense rezerve de asemenea produse. Comunitatea a impus, de asemenea, tarife la importuri si a subventionat exporturile agricole. Aceste masuri au fost daunatoare pentru fermierii straini, facand ca preturile produselor agricole europene sa fie printre cele mai ridicate din intreaga lume.
Cat costa PAC?
Costul PAC poate fi masurat in doua feluri: prin banii platiti de la bugetul UE si prin cheltuielile care revin consumatorilor pentru achizitionarea de produse agrare la preturi ridicate. In anul 2005 s-au acordat pentru PAC 33 miliarde de lire sterline, adica 46% din totalul bugetului, in timp ce consumatorii au avut de platit in plus, fata de nivelul preturilor mondiale, 55 miliarde de euro. In 2002, statele membre ale UE au convenit sa faca in asa fel incat cheltuielile pentru agricultura sa ramana la aceleasi nivel, in termeni reali, intre 2006 si 2013, in ciuda faptului ca in 2004 au fost admisi 10 noi membri. Aceasta inseamna ca subventiile acordate fermierilor in vechile state membre vor incepe sa scada dupa 2007. In total, intre 2007 si 2013, reducerea operata va reprezenta 5%.
Cine, cati bani primeste?
Franta este de departe principalul beneficiar al fondurilor PAC. Ea a primit, in 2004, 22% din totalul acestor fonduri. Spania, Germania si Italia au primit fiecare intre 12% si 15%. In fiecare din aceste cazuri, partea de subventii primita echivala, in mare, cu cota-parte care revine tarii respective din productia agricola totala a UE. Irlanda si Grecia au primit insa o parte mult mai mare de subventii decat reprezinta cota lor parte din productia agricola totala a UE. Noile state membre au inceput sa primeasca subventii PAC in 2004, dar la un nivel reprezentand doar 25% din ceea ce primesc vechile state membre. Acest nivel va creste insa treptat, pana in 2013. Atunci, Polonia, cu cei 2,5 milioane fermieri ai sai, va fi unul din beneficiarii importanti ai fondurilor.
Cum sunt cheltuiti banii?
Pana in 1992, majoritatea bugetului PAC a fost utilizata pentru stabilirea preturilor: fermierilor li se garanta un pret minim pentru recolta lor si, cu cat produceau mai mult, cu atat primeau mai multe subventii. Restul bugetului a fost cheltuit pe subventionarea exporturilor.
Cine beneficiaza de pe urma PAC?
Criticii considera ca PAC costa prea mult si de pe urma sa beneficiaza un numar redus de persoane. Doar 5% din cetatenii UE, adica 10 milioane persoane, lucreaza in agricultura, sector care genereaza doar 1,6% din PIB-ul UE. Sustinatorii PAC afirma ca o asemenea politica garanteaza supravietuirea comunitatilor rurale si contribuie la prezervarea imaginii traditionale a acestor comunitati.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite