Agricultorii europeni, "spionaţi" de UE cu drone şi sateliţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podgoriile  franceze sunt fotografiate cu ajutorul dronelor
Podgoriile franceze sunt fotografiate cu ajutorul dronelor

Agricultorii care comit fraude, solicitând subvenţii de la UE mai mari decât au dreptul, sau cei care încalcă regulile Politicii Agricole Comune, vor fi mai uşor de depistat, cu ajutorul camerelor montate pe drone sau sateliţi, transmite BBC.

Subvenţiile pentru fermele europene îi costă pe contribuabili miliarde de euro pe an. Inspectorii agricoli din UE recurg acum la tehnologie, pentru prevenirea fraudelor şi a risipei.
Sateliţii sunt deja folosiţi de mai mulţi ani, în Marea Britanie, iar dronele sunt acum testate în Franţa pentru a fi folosite în acest scop.

Scanarea unei ferme cu un satelit costă circa o treime din preţul trimiterii unui inspector pe teren pentru a vizita ferma (150 de euro, faţă de 400 de euro), potrivit Agenţiei pentru Plăţi Rurale din Marea Britanie (RPA), responsabilă cu plata subvenţiilor agricole.
Sateliţii pot acoperi rapid şi în detaliu o arie imensă şi se pot reîntoarce rapid pentru a o fotografia din nou, dacă e necesar.

În 2010, circa 70% din totalul controalelor privind plăţile către agricultori au fost făcute cu ajutorul sateliţilor, care au fotografiat, în total, peste 210.000 de kilometri pătraţi de teren.

Imperfecţiunile sateliţilor

Dar ei nu sunt infailibili. Austria nu foloseşte sateliţi din cauza faptului că umbrele create de terenul montan fac uneori imperfecte imaginile captate de aceştia. Iar Scoţia, spre deosebire de restul Marii Britanii, este împotriva sateliţilor, „din cauză că vremea adesea nu permite survolul", după cum a declarat un oficial scoţian.

Multe lucruri se schimbă constant pe terenurile agricole, iar la trecerea satelitului „animalele pot fi pe câmp sau într-un adăpost" - nu le poţi număra foarte exact", spune Roland Randall, un agricultor britanic şi cercetător în domeniul mediului, la Cambridge.

Agricultiorii trebuie să-şi păstreze terenurile „în bune condiţii din punct de vedere agricol şi de mediu" pentru a se califica pentru subvenţii, aşa că imaginile pot arăta şi dacă fermierii respectă regulile privind bazinele de adăpare sau sau zonele-tampon din jurul terenurilor arabile.

Un agricultor care încalcă regulile riscă să piardă 3% din plăţile directe, şi chiar mai mult dacă e vorba de o încălcare repetată.

Până acum însă, au existat puţine cazuri în care fermierii au fost daţi în judecată pe baza probelor adunate de sateliţi, spune Ray Purdy, cercetător în drept la University College London.

Dronele survolează podgoriile din Franţa

Dronele, cunoscute pentru pentru rolul lor de atac în Afganistan, ar putea fi folosite şi în monitorizarea agricolă. Spre deosebire de sateliţi ele se pot apropia şi pot realiza imagini mai exacte ale terenurilor.

Dacă sateliţii pot realiza fotografii numai pe direcţie verticală, dronele pot capta imagini din diferite unghiuri. Ele sunt supuse acum unor probe în podgoriile din sudul Franţei, pe care le survolează pentru a verifica dacă „săparea" viţei de vie se face legal şi ecologic.

Proprietari podgoriilor primesc până la 10.000 de euro pe hectar ca subvenţii pentru a scăpa de soiurile necompetitive - un program pentru prevenirea supraproducţiei.

„Trebuie să existe control 100%, deoarece e vorba de sume uriaşe", declară Philippe Loudjani, un agronom de la Centrul Comun de Cercetare din Ispra (nordul Italiei), principalul punct de monitorizare prin satelit al Comisiei Europene . El spune că specialiştii din Franţa testează dronele pentru a vedea care este acurateţea pe care acestea o pot oferi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite