Agenţii FSB s-au oferit să-l asasineze pe Litvinenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexander Kusak, fostul şef al Diviziei Crimă Organizată din cadrul FSB (serviciile secrete ruse fondate pe scheletul fostului KGB), a făcut declaraţii incendiare miercuri noapte, pe BBC, în

Alexander Kusak, fostul şef al Diviziei Crimă Organizată din cadrul FSB (serviciile secrete ruse fondate pe scheletul fostului KGB), a făcut declaraţii incendiare miercuri noapte, pe BBC, în cadrul emisiunii "Newsnight". El a spus că Alexander Litvinenko a fost un trădător, care a dezvăluit Londrei întreaga reţea de spioni ai Rusiei şi, din acest motiv, în anul 1998, mai mulţi agenţi, care urmau să se retragă în Rusia, s-au oferit să-l asasineze, ca să se răzbune.

Kusak a recunoscut că Litvinenko a primit, într-adevăr, ordin să-l asasineze pe Boris Berezovsky, în 1997, dar - spune el - asta nu-l absolvă de actul de trădare. "Dacă ar fi fost condamnat pentru trădare, ar fi primit 20 de ani, conform articolului 275, din Codul Penal. Dacă-l judecau sovieticii, ar fi fost condamnat la moarte, conform articolului 64", a precizat fostul ofiţer FSB, care acum este avocat şi deputat în Dumă.

Litvinenko a torturat un cecen

Ca şi în alte ocazii, Alexander Kusak şi-a exprimat opinia că Litvinenko a fost totuşi ucis de ceceni, pentru ce a făcut în 1996, în Daghestan. Kusak a povestit că Litvinenko, personal, a capturat un cecen de rang înalt şi l-a torturat până la moarte, fiind, din acest motiv, pe "lista neagră" a cecenilor. Kusak a mai spus că, dacă în 1997, el - personal - ar fi primit ordin să-l asasineze pe Berezovsky, ar fi făcut-o, iar gestul lui Litvinenko nu poate fi considerat altfel decât trădare, din moment ce "Litvi era un asasin profesionist, cu multe crime la activ". Kusak a fost "pensionat" în anul 1998, imediat după ieşirea publică a lui Litvinenko. Atunci, la conducerea FSB era preşedintele rus de azi, Vladimir Putin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite