Agenţia pentru Integritate, necesară înaintea raportului din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o discuţie purtată, recent, cu corespondentul ziarului Adevărul la Bruxelles, Comisarul Frattini a făcut cunoscut modul în care Comisia Europeană, în special Direcţia Generală de


Într-o discuţie purtată, recent, cu corespondentul ziarului Adevărul la Bruxelles, Comisarul Frattini a făcut cunoscut modul în care Comisia Europeană, în special Direcţia Generală de Justiţie şi Afaceri Interne, colaborează cu autorităţile române în privinţa monitorizării investigării cazurilor de corupţie, în special cele la înalt nivel. "Rezultatele sunt destul de bune, a spus Frattini, deoarece, după ce intră în vigoare o lege nouă, noi verificăm implementarea concretă şi de aceea nu avem steguleţe roşii în ultimul raport privind lupta împotriva corupţiei. Noi subliniem importanţa aducerii corupţilor în faţa justiţiei, incluzând aici cazurile de înaltă corupţie şi politicienii corupţi". De aceea, ultimele proiecte de lege din domeniul luptei împotriva corupţiei, cum este cel privind Agenţia pentru Integritate, prezentat de ministrul Monica Macovei întruneşte susţinerea Comisiei şi a JAI. Chiar dacă a recunoscut că nu cunoaşte în detaliu proiectul, Franco Frattini a confirmat importanţa intrării în vigoare a acestuia cât mai curând posibil, " chiar înainte de vacanţa de vară", adică înainte de publicarea noului raport din septembrie-octombrie. "Când proiectul Agenţiei pentru Integritate va intra în vigoare, va însemna că România a obţinut un alt rezultat foarte important. Iar dacă nu o va face, noi vom nota acest punct problematic. Agenţia pentru Integritate completează strategia mai largă a luptei anticorupţie şi seria inţiativelor foarte pozitive ale doamnei Macovei în acest domeniu. Din această cauză cred că autorităţile române, mai ales Parlamentul, ar trebui să-şi sporească eforturile pentru intrarea în vigoare a propunerii puse pe masă de doamna Macovei", a spus Frattini. Există însă, în opinia sa, şi alte proiecte care condiţionează intrarea României în UE la 1 ianuarie 2007. Între acestea, proiectul de lege pentru finanţarea partidelor politice. "Când am fost ultima dată în România, şi-a amintit Frattini, am discutat despre acest proiect direct cu premierul Tăriceanu şi el mi-a spus că este pe deplin angajat în obţinerea aprobării. Cred, de asemenea, că este necesară implementarea deplină a legislaţiei existente şi, repet, noua lege pentru Agenţia pentru Integritate".
"Nici nu iau în calcul posibilitatea eşecului"
Întrebat care ar fi consecinţele pentru România, în cazul neadoptării la timp a legilor şi măsurilor cerute de Comisia Europeană, Comisarul Frattini a spus că nici nu ia în calcul posibilitatea eşecului. "Sincer vorbind, în ultimele luni România a arătat un angajament foarte pozitiv, aşa că voi adresa un cuvânt de încurajare pentru ţara dumneavoastră, nu cuvinte de blam. Datoria mea profesională şi instituţională este să ajut România să devină membru plin al UE de la 1 ianuarie 2007. Este posibil să luăm în calcul anumite măsuri de monitorizare, dar asta doar pentru a ajuta România, nu pentru a condiţiona aderarea completă a României în UE. Am discutat despre aceste măsuri de monitorizare cu premierul Tăriceanu, cu preşedintele Băsescu şi cu miniştrii Blaga şi Macovei".
Securizarea graniţelor este bună
Pe de altă parte, Franco Frattini s-a declarat mulţumit de rezultatele ministrului Blaga în privinţa securizării graniţelor, apeciindu-le drept "bune". "România are o graniţă externă foarte lungă, care va deveni graniţa externă a UE şi de aceea vom continua să ajutăm România. Activitatea domnului Blaga este lăudabilă şi îl ajutăm prin co-finanţarea unor proiecte, deoarece este în interesul nostru comun, al europenilor, ca securitatea şi controlul la frontiere să fie interconectate cu cele existente deja", a spus comisarul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite