Afganistanul inflamează campania din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afganistanul inflamează campania din Germania
Afganistanul inflamează campania din Germania

Angela Merkel, somată să elucideze circumstanţele raidului asupra provinciei Kunduz. Recentul raid aerian german, care a provocat moartea unui număr mare de civili afgani, este criticat deopotrivă de aliaţi, cetăţeni şi politicieni de stânga.

Opinia publică germană a fost şocată de consecinţele raidului aerian ordonat de comandantul forţelor germane din Afganistan împotriva a două camioane-cisternă deturnate de talibani în provincia Kunduz, nu departe de baza militară germană.

Cultura germană postbelică pacifistă a primit o lovitură puternică. Populaţia credea în regulile stricte de implicare ale Bundeswehr-ului în Afganistan, mai ales în comandamentul ca soldaţii să evite pe cât posibil o confruntare directă cu talibanii, scrie jurnalistul David Francis în „World Politics Review”.

Totuşi, potrivit unor rapoarte apărute în presa germană, trupele germane erau deja implicate în lupta directă cu talibanii de câteva luni, şi nu oricum, ci în operaţiuni ofensive.

Condamnaţi şi de cetăţeni, şi de aliaţi

Deocamdată circumstanţele în care a avut loc raidul aerian, cât şi numărul exact al civililor ucişi (aproximativ 70) sunt încă neclare, dar criticile virulente nu au întârziat să apară.

Deja s-a pornit o investigaţie ce trebuie să verifice dacă decizia bombardamentului a fost luată în baza consultării unei singure surse de informaţii. Acest fapt ar constitui o violare a directivei NATO ce impune informarea din mai multe surse pentru o asemenea operaţiune.

SUA, care până nu demult se plângeau de slaba implicare a aliaţilor europeni - printre care şi germanii cantonaţi în nordul Afganistanului, mai liniştit şi mai puţin periculos - au ţinut să se delimiteze prin vocea comandantului forţelor aliate, generalul Stanley McCrystal, de un atac pe care nu l-au agreat.

Nemţii îşi apără poziţia

La rândul lor, Franţa şi alte ţări membre UE au condamnat incidentul. Nemţii însă au rămas pe poziţii. „Atacul aerian era absolut necesar. Aveam informaţii clare că talibanii au deturnat cele două camioane-cisternă cu combustibil la doar şase kilometri de baza noastră pentru a lansa un atac împotriva soldaţilor noştri din Kunduz. Pe baza informaţiilor pe care le am pot să spun că doar terorişti talibani au fost ucişi”, susţine ministrul Apărării.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat în Parlament regretul pentru acest incident, dar a reafirmat angajamentul de a menţine forţele germane în Afganistan până la îndeplinirea misiunii NATO de transfer al securităţii către forţele afgane.

Şi contracandidatul ei la postul de cancelar în alegerile de la sfârşitul lunii, ministrul de externe Frank Walter Steinmeier, a adoptat o poziţie asemănătoare, susţinând că Germania „nu poate pleca în pripă din Afganistan”.

Totuşi, în opinia sa, este nevoie de un plan concret de retragere gradată a trupelor, până în 2013, dar şi de o suplimentare a numărului de poliţişti, pentru antrenarea forţelor de securitate afgane în perspectiva transferului responsabilităţilor către armata şi poliţia afgană.

În schimb, Verzii şi extrema stângă şi-au intensificat apelurile de retragere imediată a soldaţilor germani din teatrele de operaţiuni.

Armata germană, încotro?

Mulţi nemţi se opun acum unui rol ofensiv al trupelor germane. Deşi Bundeswehr‑ul (armata germană) se bucură de „recunoaştere“ în societatea germană, aura ei de reconstructor şi de participant la menţinerea păcii a fost grav afectată de incidentele recente, scrie revista „Der Spiegel“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite