Aderarea Romaniei, acceptata de 43 la suta, respinsa de 42 la suta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Increderea europenilor in institutiile comunitare si sustinerea fata de extinderea Uniunii Europene continua sa se erodeze intr-un ritm rapid. La fel stau lucrurile si in privinta aderarii Romaniei si

Increderea europenilor in institutiile comunitare si sustinerea fata de extinderea Uniunii Europene continua sa se erodeze intr-un ritm rapid. La fel stau lucrurile si in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei, ca si a statelor candidate, dupa cum reiese din ultimul Eurobarometru, realizat in toamna acestui an si dat publicitatii saptamana trecuta.
Croatia si Bulgaria, mai bine vazute decat Romania
In prezent, mai putin de jumatate din cetatenii UE mai sprijina ideea continuarii procesului de extindere a Uniunii. Tarile cele mai ostile unui nou val de extindere sunt Austria (29% pentru, 60% impotriva), Luxemburg (31% pentru, 63% impotriva) si Franta (31% pentru, 60% impotriva). La polul opus, favorabile largirii, se situeaza Grecia (74% pentru, 20% impotriva) si Slovenia (74% pentru, 20% impotriva). Ciudata este insa impartirea procentului favorabil extinderii. Astfel, aderarea Croatiei, o tara care abia a primit statutul de candidata, este sprijinita de 51% din repondenti, in timp ce Romania si Bulgaria, tari care au semnat tratatul de aderare, intrunesc mai putine optiuni favorabile, cu 43% (noi) si 48% (bulgarii). De la precedentul Eurobarometru, sprijinul pentru aderarea Romaniei a pierdut doua procente pe ansamblul ,vechilor" state membre UE, ajungand la 41%, si cinci procente in cele zece noi membre, atingand 53%. Cu cele 42 de procente potrivnice aderarii tarii noastre, la nivelul ,celor 25", Romania e trimisa in categoria out-siderilor aproape de Ucraina, Macedonia, Bosnia si Serbia-Muntenegru. Foarte clare sunt lucrurile doar in privinta Turciei si Albaniei, 55%, respectiv 50% din cei intervievati opunandu-se ade-ra--rii acestor doua state.
Lipsa de incredere in institutiile comunitare
Sondajul mai releva ca increderea in institutiile europene continua sa se erodeze lent. Daca 46% din cetateni mai cred in Uniunea Europeana, doar 33% spun acelasi lucru despre Comisia Europeana (care pierde doua procente fata de precedentul Eurobarometru) si 34%, despre Parlamentul European (in scadere cu trei procente). Paradoxal, dat fiind regresul vizibil al increderii intr-o Europa institutionala si rezultatele la referendumurile din vara, o majoritate de 63% se pronunta in favoarea unei Constitutii europene.
Pentru 50% din europeni, apartenenta la UE nu mai e un lucru bun
Dupa ce a cunoscut o crestere semnificativa in toamna lui 2004, in urma aderarii celor zece, viziunea conform careia calitatea de membru UE reprezinta un lucru pozitiv a inceput sa piarda teren, procentul de nemultumiti ajungand la 50%, fata de 54%, in primavara. Desi opozitia fata de calitatea de membru e inca scazuta - 16% -, depaseste 20% in tarile eurosceptice, cum ar fi Marea Britanie, Austria, Suedia si Finlanda.
Somajul, teama cea mai mare
Somajul este ingrijorarea cea mai frecvent intalnita in sondaj, exprimata de 44% din repondenti. La fel de frecvent mentionata este si situatia economica, care continua sa-i ingrijoreze pe europeni. Desi pe ansamblu se declara multumiti de viata lor actuala - 82% in vechile state membre si 69% in noile membre - aceasta stare contrasteaza cu felul in care ei percep viitorul in privinta somajului si a situatiei economice din propria tara. Astfel, 40% si, respectiv, 39% din cei chestionati se asteapta la o deteriorare a acestor aspecte in 2006.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite