România în presa austriacă: "Aderarea nu a fost benefică pentru nicio parte"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România în presa austriacă: "Aderarea nu a fost benefică pentru nicio parte"
România în presa austriacă: "Aderarea nu a fost benefică pentru nicio parte"

Presa din Germania, Austria şi Elveţia a comentat miercuri cel mai recent raport al Comisie Europene privind progresele în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria. Publicaţiile remarcă faptul că un moment în care cele două ţări vor atinge standardele europene este foarte greu de întrezărit. România şi Bulgaria au fost numite "copii-problemă" ai Europei.

Die Presse (Austria):

  • "Cine se grăbeşte, se pedepseşte singur. Au existat numeroase momente istorice care trebuiau folosite ca oportunităţi. De exemplu căderea Cortinei de Fier sau extinderea către Est a Uniunii Europene. Dar au existat şi momente care au fost supralicitate - ca de exemplu decizia pripită de a primi în 2007 România şi Bulgaria în UE. Cele două ţări nu erau atunci destul de coapte pentru a adera şi nici astăzi nu sunt"
  • "Prin decizia politică de intrare în UE, cele două ţări şi-au pierdut mult din motivaţia de a controla corupţia extinsă şi crima organizată. Cel mai recent raport al CE dovedeşte foarte clar acest lucru. Bulgaria şi România nu reuşesc să evolueze pentru că, pur şi simplu, nu se potrivesc încă în sistemul UE. Cu ambiţiile lor prea mari de a ajunge în UE, s-au pedepsit, aşadar, singure"
  • "Aderarea nu a fost benefică pentru nicio parte. Nu a fost pentru cele două ţări, care voiau, cu ajutorul UE, să se alăture Vestului, nu a fost pentru partenerii UE, care doreau să se asigure că firmele lor nu se vor expune unor riscuri dacă fac afaceri cu România şi Bulgaria, şi nici pentru restul regiunii, ale cărei ţări, posibile candidate la UE, sunt deja discreditate".


Neue Osnabruecker Zeiting (Germania):


  • "Cine face pasul al doilea înainte de a-l face pe primul? UE a încercat acest lucru, prin integrarea României şi Bulgariei, ţări în care corupţia la toate nivelurile şi crima organizată stârneau preocupări serioase. Criticii au fost îmbunaţi prin decizia ca cele două ţări să fie aduse la raport în fiecare an, despre modul în care cele două îşi respectă angajamentele luate faţă de UE".
  • "La fel ca înainte, în ambele ţări lipseşte voinţa politică şi puterea pentru a face paşi decisivi. Se pare că ameninţările şi instrumentele de presiune ale UE nu sunt deloc eficiente. Rapoartele anuale au devenit aproape o formalitate".
  • "Din motive politice, UE a încercat să minimalizeze problemele aderării celor două state. Este o greşeală care va fi cu greu corectată pe viitor. Tot acest proces ar trebui să fie o învăţătură de minte pentru eventuala aderare a altor candidaţi".


Sueddeutsche Zeitung (Germania):

  • "Lupta anticorupţie este firavă în România şi Bulgaria"
  • "Cele două ţări se mişcă prea încet în a-şi reforma sistemul de justiţie"
  • "Bulgaria a avut parte, de această dată, de un raport mai bun decât cel al României"


Der Bund (Elveţia):

  • "La doi ani şi jumătate după ce au aderat la UE, România şi Bulgaria au, în continuare, mari deficienţe în domeniul justiţiei, precum lupta împotriva corupţiei şi crima organizată. Cu toate acestea, CE a renunţat să aplice clauza de salvgardare. De asemenea, CE a renunţat să asocieze progresele din domeniul justiţiei cu aderarea la Schengen. Se pare că UE nu vrea ca cele două ţări să se aştepte că, odată ce îndeplinesc criteriile privind justiţia, să adere automat la spaţiul Schengen"
  • "În România există o junglă legislativă, întrucât, din cauza continuelor lupte politice, reformele juridice sunt uneori scăpate din vedere"
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite