Acuze grave pentru premierul kosovar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hashim Thaci ar fi fost implicat în traficul cu organe, afirmă Carla del Ponte, fost procuror al Tribunalului Penal Internaţional

La aproape două luni de la declararea unilaterală a independenţei Kosovo, liderii de la Priştina se află în centrul unui amplu scandal. Carla del Ponte, fostul procuror al TPI, dezvăluie că foşti luptători ai gherilei albaneze UCK, printre care şi actualul premier kosovar Hashim Thaci, au fost implicaţi în traficul cu organe prelevate de la prizonierii sârbi.

La sfârşitul conflictului din 1999, aproximativ 300 de sârbi au fost răpiţi şi transportaţi din Kosovo în Albania, unde chirurgii le-au prelevat organele, afirmă Carla del Ponte. “Aceste organe au fost apoi trimise spre clinici din străinătate pentru a fi implantate pacienţilor care plăteau”, susţine del Ponte în cartea “Vânătoarea, eu şi criminalii de război”, publicată luna aceasta în Italia şi scrisă în colaborare cu Chuck Sudetic, reporter al cotidianului american “The New York Times”. “Liderii de rang mediu şi înalt din cadrul UCK erau la curent şi erau implicaţi în mod activ în contrabanda cu organe”, mai afirmă fostul procuror al TPI, devenit în prezent ambasador al Elveţiei în Argentina.

În vara anului 1999, cei doi principali lideri ai UCK, Armata de Eliberare a Kosovo care lupta împotriva regimului preşedintelui Slobodan Miloşevici, erau Agim Ceku, premier al Kosovo în perioada martie 2006-ianuarie 2008, şi Hashim Thaci, actualul şef al cabinetului de la Priştina. Afirmaţiile Carlei del Ponte încep să aibă ecou la Strasbourg.

Rusia cere anchetă


Delegaţia rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a anunţat că va cere să se ancheteze faptele descrise în cartea fostului procuror. Şi organizaţia Human Rights Watch a solicitat autorităţilor din Kosovo să verifice dezvăluirile Carlei. Guvernul din Kosovo însă refuză să deschidă o anchetă, afirmând că “o asemenea calomnie are rolul de a justifica acuzaţiile nefondate împotriva foştilor combatanţi UCK”.

Publicarea cărţii “La Caccia” a provocat scandal şi în Elveţia. Guvernul elveţian i-a interzis fostului procuror TPI să participe la un turneu de promovare a cărţii în Italia, apreciind că acest fapt este incompatibil cu statutul său de ambasador în Argentina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite