Imaginea lui Hitler, alăturată unor avortoni pe un afiş, în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hitler
Hitler

Activiştii polonezi împotriva avortului au şocat societatea cu un afiş gigant care-l înfăţişează pe Adolf Hitler alături de mai mulţi fetuşi avortaţi,  într-o campanie menită să le amintească polonezilor de regimul nazist din Al Doilea Război Mondial.

"Avortul a fost introdus pentru femeile poloneze de Hitler pe 9 martie, 1943", scrie pe poster, referindu-se la o lege adoptată de regimul nazist în timpul ocupaţiei opresive de şase ani din Polonia.

Imagini ale unor avortoni însângeraţi sunt puse alături de chipul meditativ al lui Hitler pe poster. Grupul Pro anti-avort spune că a fost întru-totul legitim să se facă  o conexiune între avort şi crimele naziste.

"A fost datoria noastră să luptăm pentru drepturile copiilor ucişi", a declarat Mariusz Dzierzawski, organizatorul campaniei, pentru Reuters. "Avortul este o crimă şi să facem o astfel de paralelă este absolut justificabil".

Pe de altă parte el a spus cotidianului Gazeta Wyborcza: "Hitler a oferit dreptul la avort femeilor, inclusiv polonezilor, care erau consideraţi reprezentativi pentru rasa inferioară".

Posterul campaniei coincide de asemenea cu Ziua Internaţională a Femeii, 8 Martie, când feministele din Polonia organizează demonstraţii pentru a cere egalitate, înclusiv dreptul de a avorta.

Posterul a apărut până acum în vestul Poloniei, dar Dzierzawski a spus că grupul Pro urmăreşte să-l expună în cel puţin alte 30 de oraşe din ţară.

Avortul la romano-catolicii din Polonia este ilegal cu excepţia câtorva cazuri. Un sondaj recent a arătat că mai mult de două treimi dintre polonezi se opun avortului.

Totuşi, reacţia iniţială la poster a fost una negativă.

"Cuvintele mă depăşesc...Hai să lăsăm acest subiect părinţilor. Ei pot să explice problema copiilor într-un mod mai delicat", a spus Aneta Turkiewicz, o mamă poloneză în timp ce-i acoperea ochii copilului său.

Magdalena Sroda, o profesoară de etică specializată în problemele diferenţei dintre sexe, a spus că afişul este ipocrit. "Asta e o chestiune bolnavă. Fascism, stalinism, avort interzis, cei care interzic avortul sunt strict legaţi de totalitarism", a spus ea ziarului  Gazeta Wyborcza, adăugând că Hitler le-a îndemnat pe femile poloneze să se reproducă cât de mult posibil.

Utilizarea unor imagini şi simboluri naziste este o chestiune foarte sensibilă în Polonia, ţară care şi-a pierdut o cincime din populaţie în timpul ocupaţiei germane, mulţi dintre ei în lagărele de la Auschwitz construite de nazişti pe teritoriul Poloniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite